14.2 C
Ljubljana
petek, 25 oktobra, 2024

Kradejo gorivo, vlamljajo v paketomate, manipulirajo z bančnimi računi

Piše: C. R. 

Zadnje čase v uredništvo dobivamo vse bolj obsežna poročila posameznih policijskih uprav. Kriminal raste kot gobe na dežju, še zlasti v regiji, iz katere prihaja predsednik vlade. 

Danes, 25. oktobra ob 5.55, so policiste obvestili o tatvini goriva iz tovornega vozila na počivališču Mlake pri Vipavi. Po sedaj zbranih podatkih je neznani storilec tekom noči na počivališču Mlake pri Vipavi na odseku hitre ceste H4 Vipava – Razdrto pristopil do tovornega vozila, ljubljanskih registrskih števili in iz dveh rezervoarjev ukradel oz. iztočil dizelsko gorivo (skupno okoli 500 litrov goriva). S tem nezakonitim početjem je storilec gospodarski družbi iz okolice Ljubljene povzročil za okoli 700 evrov materialne škode. Policisti PP Ajdovščina bodo po zaključku preiskave omenjene tatvine podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Ob 7.43 pa so policiste obvestili o tatvini goriva iz tujega tovornega vozila tudi na počivališču Šempas ob hitri cesti H4. Ugotovljeno je bilo, da je 55-letni voznik tovornega vozila, državljan Hrvaške, včeraj pozno zvečer, parkiral tovorno vozilo na omenjenem počivališču ob hitri cesti. Danes zjutraj, ko je nameraval nadaljevati z vožnjo, pa je opazil, da je neznani storilec tekom noči iz rezervoarja tovornega vozila iztočil okoli 250 litrov dizelskega goriva v vrednosti 340 evrov. S strani odgovorne osebe ene od hrvaških gospodarskih družb ni bil podan predlog za pregon navedenega kaznivega dejanja, zato bodo policisti PP Nova Gorica o vseh ugotovljenih dejstvih s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Včeraj, 24. oktobra ob 13.11 pa so bili možje postave obveščeni o vlomu v paketomat v trgovskem centru v Ajdovščini. Policisti PP Ajdovščina so na kraju ugotovili, da je neznani storilec pristopil do paketomata pred pokrito garažo nakupovalnega centra in s pomočjo neznanega predmeta poškodoval več predalov oz. vratc ter jih odprl. Policija je o varnostnem dogodku obvestila pristojne pravosodne organe (preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in okrožno državno tožilko v Novi Gorici). Zaradi navedenega kaznivega dejanja je na paketomatu nastala materialna škoda za približno 600 evrov, nastala škoda se še ocenjuje. Policija okoliščine vloma v omenjeni paketomat še preiskuje.

Zabeležili pa so tudi primer goljufije. Danes, 25. oktobra ob 8.56 so policiste obvestili o kaznivem dejanju goljufije na Ajdovskem, kjer so oškodovancu iz računa predplačniške kartice Aircash odtujili manjšo vsoto gotovine oz. z omenjeno kartico izvedli plačilo. Okoliščine kaznivega dejanja Policija še preiskuje. Internet je namreč neznansko privlačen za spletne kriminalce, napadalci z umetelnimi zvijačami in obljubami iz vas izžamejo denar ali pridobijo dragoceno finančno informacijo. Spletni kriminalci postajajo čedalje bolj inovativni in čedalje teže jih je odkriti. Sodobni spletni prevaranti bodo storili vse, da se dokopljejo do vašega denarja in/ali vaših bančnih podatkov, pri tem pa so se pripravljeni vživeti v najrazličnejše vloge. Ob morebitnem oškodovanju občanom svetujemo, da zberejo vso razpoložljivo dokumentacijo (elektronsko pošto, podatke o transakcijah, morebitne mobilne številke, naslove elektronske pošte, IP številke) in se za prijavo čimprej obrnite na najbližjo policijsko enoto in oškodovanje prijavite policiji. Prav tako o morebitni zlorabi nemudoma obvestite svojo banko.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine