12.7 C
Ljubljana
petek, 25 oktobra, 2024

V novi številki Demokracije preberite: Sprejemanje proračuna kaže, da nas bo Golobova kamarila prihodnje leto še bolj molzla

Piše: Vida Kocjan

V predlogih državnih proračunov za prihodnji dve leti vlada načrtuje višje prihodke in višje odhodke. Ker bo poraba višja, vlada že vnaprej načrtuje primanjkljaj (izgubo) v višini 3,1 milijarde evrov, pokriti pa ga namerava z dodatnim zadolževanjem države.

Ker pa se gospodarstvo ohlaja, so vprašljivi tudi načrtovani prihodki. Edino kar je morda bliže resnici, so odhodki, proračunski porabniki bodo namreč lahko porabljali v okviru začrtanega.

Predloga državnih proračunov za leti 2025 in 2026 je vlada sprejela 26. septembra, pristojna parlamentarna delovna telesa pa proračunske dokumente obravnavajo v teh dneh. O obeh proračunih bo državni zbor odločal na redni seji, ki se bo začela 18. novembra. Stališče do proračunov je sprejel tudi Fiskalni svet in ocenil, da načrtovanje ni dovolj realistično.

Prihodki in odhodki v nebo

Za leto 2025 je državni zbor proračun sprejel že novembra lani, z zdajšnji spremembami pa vlada prihodke zvišuje za 4,6 odstotka, na 15,2 milijarde evrov. Odhodki bodo glede na prvotni predlog višji za 8 odstotkov in bodo znašali 17,1 milijarde evrov. Na podobni višini bo poraba ostala tudi v letu 2026, medtem ko naj bi se prilivi v proračun povečali za dodatnih 4,5 odstotka. To pove, da se bodo prilivi v državno blagajno v prihodnjih dveh letih samo še povečevali.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine