12.9 C
Ljubljana
četrtek, 24 oktobra, 2024

Inventura po evropskih volitvah: Svoboda si je naredila medvedjo uslugo

Piše: Spletni časopis

303.234 evrov težko kampanjo za evropske volitve, je prijavila zmagovalka evropskih volitev SDS Janeza Janše, ki je s krepko manjšimi stroški od seštevka porabe Svobode Roberta Goloba in NSi Mateja Tonina na drugem in tretjem mestu, prepričala več volivcev kot ti dve stranki skupaj.

Po številu mandatov pa je z manjšim vložkom SDS prehitela vse tri vladne stranke: Svobodo, SD Matjaža Hana in Levico Aste Vrečko. Med uspešnimi strankami doslej na portalu Ajpes ni opaziti le še poročila Vesne, ki je dobila evropskega poslanca z Vladimirjem Prebiličem.  Podatkih o vložkih in učinkovitosti kampanj so takšni:

Med strankami je daleč največji polom uspel Levici, ki je porabila dvakrat več denarja od SD, a s skoraj pol slabšim rezultatom ostala brez evropskega poslanca. Skupaj so vladne Svoboda, SD in Levica dobile tri mandate, SDS sama štiri, kar je še posebej nenavadno, ker so, da bi si popravili rezultat, zlorabili večino, ki jo imajo v parlamentu, in tik pred EU volitvami priznali Palestino s kršitvijo pravil dela državnega zbora, povrhu pa so hkrati z volitvami na hitro razpisali še tri posvetovalne referendume, da bi svoje volivce zvabili na odločanje: o svobodnem gojenju in uživanju marihuane doma, o pomoči države pri samomorih in o uvedbi prednostnih glasov še na volitvah poslancev. Zavrnili pa so, da bi bil hkrati z EU volitvami tudi referendum o NEK2, kar je predlagala SDS. Po prestavitvi so se o tem referendumu močno sprli v vladni koaliciji, proti je Levica, in ga bodo, ko so ga ta mesec že razpisali, zdaj odpovedali.

V SDS so za EU kampanjo več kot povprečno plačo prispevali Branko Grims s 4.690 evri, Franc Kangler s 3.000 in Suzana Rajh s 2.500 evri. Za primerjavo: v SD je Matjaž Nemec prispeval 5.500 evri, Milan Brglez pa tri tisoč evrov. V Levici in Svobodi kandidati niso prispevali nič. Je pa v svojo kandidaturo v NSi 4.000 evrov vložil župan Svete Trojice in državni svetnik David Klobasa.

Kako hud je bil polom Levice kaže primerjava prednostnih glasov, ko je tudi petega in šestega kandidata po uspešnosti v SDS Aleša Hojsa in Branka Grimsa volilo več ljudi kot nosilko in najuspešnejšo kandidatko Levice Nataša Sukič, ki je zbrala vsega 10.909 glasov. Najuspešnejša v SDS Romana Tomc pa je sama zbrala več kot dvakrat več prednostnih glasov kot je bilo vseh glasov za stranko Levica, za katero je bilo 32.436 volivcev.

Po tem polomu Levice bi bilo logično, da se hitro povežejo ali združijo s kakšno drugo volivcem bolj privlačno stranko, denimo z Vesno ali pa Resni.co.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine