21.5 C
Ljubljana
torek, 22 oktobra, 2024

Musk vsak dan podari milijon dolarjev podpisnikom peticije

Piše: T.B. (Nova24tv)

Milijarder Elon Musk vsak dan do volitev, 5. novembra, podari ček za milijon dolarjev enemu izmed podpisnikov peticije v podporo 1. in 2. amandmaju ameriške ustave. Pensilvanija je ena od sedmih t. i. “swing” držav, ki bodo odločale o tem, kdo bo vstopil v Belo hišo.

Milijarder si prizadeva, da se ključni volivci v nihajoči državi registrirajo pred iztekom rokov. “Ljudem, ki so podpisali peticijo, bomo podelili milijon dolarjev – vsak dan, od zdaj do volitev,” je obljubil. Gre za spletno peticijo v podporo prvemu in drugemu amandmaju v ameriški ustavi.

Ponudba za podpisano peticijo je sprva znašala 47 dolarjev, potem 100 dolarjev za registrirane volivce v Pensilvaniji, zdaj pa znaša kar milijon dolarjev. Muskov cilj je pridobiti med 1 milijon in 2 milijona volivcev v državah na bojišču, da podpišejo peticijo. Musk: “Mislim, da to pošilja ključno sporočilo našim izvoljenim politikom, naj skrbijo za izid v državah na bojišču.” Njegov ameriški PAC je izdal peticijo, ki podpira prvi in drugi amandma ustave. “Prvi in drugi amandma zagotavljata svobodo govora in pravico do nošenja orožja. S podpisom spodaj obljubljam svojo podporo prvemu in drugemu amandmaju,” je pojasnil Musk.

Udeleženci sobotnega dogodka so morali podpisati peticijo, ki Americi PAC omogoča, da zbere kontaktne podatke za več potencialnih volivcev, ki si lahko prizadevajo, da bi prišli na volišča in dali glas Trumpu. Dva podpisnika sta nagrado že prejela.

Musk spodbuja podpornike, naj za novembrske volitve glasujejo predčasno in spodbudijo druge, da storijo enako. V soboto je opozoril, da bodo v primeru zmage demokratov in Harrisove to “zadnje volitve”, saj da v tem primeru ZDA ne “bodo več obstajale”. Dejal je tudi, da dva poskusa atentata na Trumpa dokazujeta, da je on edini, ki si želi sprememb in da prav zato na Harrisovo ni bil izveden še noben poskus atentata. “Atentat na lutko je ničvreden,” je dejal Musk in ponovil argument, ki ga je podal v objavi na družbenem omrežju.

Na letošnjih volitvah v ZDA ima volilno pravico okoli 240 milijonov ljudi, a jih bo verjetno le razmeroma malo odločilo, kdo bo naslednji predsednik. Strokovnjaki verjamejo, da obstaja le peščica tako imenovanih “nihajočih” zveznih držav, ki niso odločene – med njimi so Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Severna Karolina, Pensilvanija in Wisconsin.

Musk, ki ga Forbes uvršča med najbogatejše ljudi na svetu, je po zveznih razkritjih doslej podjetju America PAC daroval najmanj 75 milijonov dolarjev, zaradi česar je skupina ključni del Trumpovega prizadevanja za ponovno pridobitev Bele hiše. Podjetnik, ki stoji za proizvajalcem avtomobilov Tesla ter raketnim in satelitskim podjetjem SpaceX, vse bolj podpira republikanski program in je letos tudi postal odkrit zagovornik Trumpa. Trump je v zameno dejal, da bo Muska imenoval na čelo vladne komisije za učinkovitost, če bo izvoljen.

Muskova akcija močno zmotila Sorosa in demokrate
Na Muskovo ponudbo in pobudo se je odzval tudi demokratski guverner Pensilvanije Josh Shapiro. “Mislim, da je to nekaj, kar bi morali organi pregona preučiti,” je dejal v nedeljski oddaji Meet the Press na NBC. “Nisem več generalni državni tožilec Pensilvanije, sem guverner, vendar to sproža resna vprašanja,” je dejal za NPR. Shapiro je bil eden od potencialnih kandidatov za podpredsednika Kamale Harris, ki je nato izbrala Tima Walza. Demokrati imajo finančno podporo fundacije Soros, zato odziv Shapira ne preseneča.

“Družina Soros je usmerila milijarde v politične kampanje v ZDA, ne da bi se soočila s kakršnimkoli nadzorom guvernerja Josha Shapira. Toda v trenutku, ko začne SuperPAC Elona Muska ponujati milijon dolarjev dnevne nagrade registriranim volivcem, ki podpišejo peticijo v podporo pravicam do svobode govora in orožja, Shapiro grozi, da bo sprožil kazensko preiskavo.

Razlika? Sorosovi prispevki koristijo demokratskim politikom, medtem ko gre Muskov denar vsak dan drugemu srečnemu volivcu,” je ob tem zapisal profil na X.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine