12.7 C
Ljubljana
sobota, 19 oktobra, 2024

Zvito! Minister Sajovic, sicer nepremičninski magnat, vse svoje premoženje prepisal na sorodnike

Piše: Moja Dolenjska

Nekdanji vodja poslanske skupine Svoboda in novi minister za obrambo Borut Sajovic je bil po pisanju medijev lastnik kar nekaj nepremičnin, ob čemer se je postavilo vprašanje njihovega izvora. No, kot razkriva portal Preiskovalno, Sajovic več ni lastnik skoraj ničesar, saj je večino premoženja prepisal na sorodnike, ob tem pa si zagotovil, da to premoženje še naprej obvladuje.

Kot opozarja portal, je Sajovic po zemljiški knjigi, denimo, hišo, veliko 290 kvadratnih metrov, vredno po geodetski upravi 390.000 evrov, 21. februarja letos prepisal na svojega sina Janeza Boruta Sajovica. Hišo je hkrati s prepisom zavaroval s predkupno pravico, užitkom, služnostjo in pravico stvarnega bremena zase. Formalno torej ni lastnik, v resnici pa ima vse pravice lastnika.

Podobno je na hčer, poroča portal, Emo Valentino Brovč prepisal 66 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Ulici Milana Majcna v Šiški, a hkrati tam vpisal tudi predkupno pravico in preužitek na Boruta Sajovica in soprogo Janjo Sajovic. In enako je ravnal tudi pri drugih nepremičninah. Večino je prepisal letos, nekaj pa v času nastanka stranke Svoboda. Gre tudi za gozdove ali najboljša kmetijska zemljišča.

Portal opozarja tudi na nenavaden nakup Bencetove domačije, kjer se je občina, ko jo je še vodil Sajovic, odpovedala predkupni pravici, v manj kot letu dni pa je ta prešla v lastništvo Janje Sajovic. S še nekaj zemljišča naokoli vred. Hišo, sredi soteske, razglašene za naravni spomenik, so potem z dovoljenjem občine porušili in tik ob vodi so Sajovičevi postavili novo hiško. Občina Tržič pa letno porabi 13.000 evrov za urejanje okolice, kar dviga ceno hiši družine Sajovic.

Ob tem je zanimivo, da je Sajovic pred dnevi javno trdil, “da nima ničesar, razen dveh gozdnih parcel, vrednih manj kot 10.000 evrov”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine