12.2 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Še zadnje nadomestilo Švarc Pipanovi za njen predčasni odhod – menda je še vedno brez službe

Piše: Peter Jančič (Spletni časopis)

Še zadnje nadomestilo, ker si ni mogla najti službe po tem, ko je odstopila zaradi afere Litijska, je ta teden dobila Dominika Švarc Pipan. Za čas med 1.9. in 5.9, ko se ji je pravica iztekla, so ji iz vlade izplačali bruto 890 evrov nadomestila za odstop iz funkcije.

Poslej nadomestila za odstop ne bo več dobivala, ker zakon to pravico določa za največ pol leta za tiste, ki so funkcijo prej opravljali štiri leta ali manj. Švarc Pipanova je manj. Njena naslednica ministrica Andreja Katič (SD) je dobila 6.395 evrov bruto plače. Minister za finance Klemen Boštjančič, ki je iz državnih rezerv mimo zakona konec decembra 2023 nenadoma zagotovil denar za nakup sanjske nepremičnine v Ljubljani, je dobil za odtenek nižjo plačo od Katičeve: 6.375 evrov. Premier Robert Golob, ki je uredil, da so denar za Litijsko mimo zakona še isti dan, ko se je Boštjančič za to odločil, požegnali še vsi ministri, je prejel 6.771 evrov. To kažejo podatki, ki so mi jih poslali iz vlade.

Zaradi delne reforme plač funkcionarjev, ki jo je izvedlo ustavno sodišče, ker je klub sodbi o kršenju ustave niso vladajoči, premier ni med najboljše plačanimi funkcionarji v državi.

Prehitela ga je generalna državna tožilka Katarino Bergant  s 7.054 evri plače, še bolj pa predsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđevič s 7.765 evri plače. Đorđević ima najvišjo plače, ker je starejši in ima več dodatka za delovno dobo. Nad premierom je še več kot ducat vrhovnih sodnikov. Plače teh, določilo jih je ustavno sodišče, ker vladajoči nikakor niso bili pripravljeni odpraviti neustavnosti, so po podatkih vrhovnega sodišča ta mesec bile takšne:

Številni vrhovni sodniki so zaradi zdaj bolje plačani od predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, ki je dobila 6.510 evrov plače in tudi od predsednice republike Nataše Pirc Musar, ki je dobila 6.711 evrov plače. Bivši predsednik Milan Kučan, ki ima po zakonu, ki velja le in edino zanj, pravico do mesečnega prejemka v višini razlike med 80 odstotkov plače predsednika republike in pokojnino, je za mesec september 2024 dobil bruto 1.372 evrov doplačila k zasluženi najvišji možni pokojnini.

Plače ustavnih sodnikov, ki jih sami sebi niso povišali, so bile ta mesec precej nižje od plač vrhovnih sodnikov. Takšne:

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine