12.3 C
Ljubljana
četrtek, 17 oktobra, 2024

Golobu grozi do šest let zapora!

Piše: Moja Dolenjska

Kazenska ovadba, ki jo je zoper predsednika vlade Roberta Goloba vložila policija, slednjega bremeni kaznivega dejanja dajanja daril za nezakonito posredovanje. Zanj je zagrožena kazen zapora od enega do šestih let in denarna kazen.

Gre za kaznivo dejanje po drugem odstavku 264. člena kazenskega zakonika iz poglavja kaznivih dejanj zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva. Omenjeni odstavek govori, da “kdor drugemu obljubi, ponudi ali da nagrado, darilo ali kakšno drugo korist zanj ali za koga drugega, da bi izkoristil svoj položaj ali svoj resnični ali domnevni vpliv in posredoval, da bi se opravilo uradno dejanje, ki se ne bi smelo opraviti, ali da se ne bi opravilo uradno dejanje, ki bi se moralo ali smelo opraviti, se kaznuje z zaporom od enega do šestih let in denarno kaznijo”.

Ovadba Golobu očita, da je od nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar in generalnega direktorja policije Boštjana Lindava zahteval, da odstavita nekatere ljudi znotraj policije, sicer bosta zamenjana sama, kar se je nato tudi zgodilo. Da je slednje zahteval od nje, je sicer Bobnarjeva pred časom povedala tudi za preiskovalno komisijo DZ. “Da bi ostala ministrica, bi moral nekdo izgubiti službo,” je takrat dejala.

Odvetnik Tatjane Bobnar Luka Švab je včeraj v izjavi za medije poudaril, da je kazenska ovadba plod dela policije, ki je trajalo leto dni in devet mesecev, z zbiranjem obvestil, izjav osumljenega, prič in pridobitvijo drugih dokazov. “Gre torej za ovadbo, ki ima absolutno določeno težo in seveda temelji na utemeljenem sumu, da je očitno lahko bilo storjeno kaznivo dejanje,” je izjavil.

“Dejstvo je, da je Tatjana Bobnar izpovedala, da je bil njen obstoj ministrskega položaja pogojen z določenimi ravnanji, ki so se od nje pričakovala; v katera ni privolila, torej, da se obračunava z določenimi ljudmi znotraj policije; da se zoper njih izvajajo določeni ukrepi, za kar niso obstajali nikakršni razlogi, in s tem se ni strinjala in na to ni pristajala,” je dejal Švab.

“Ne glede na vse pretekle diskreditacije ad personam o halucinacijah, natolcevanja, podtikanja in laži – tudi danes jih je bilo veliko izrečenih – moja stranka stoji za vsemi svojimi navedbami, ki jih je zelo obširno predstavila pred parlamentarno preiskovalno komisijo kot tudi pred za to pristojnimi državnim organi in tako bo tudi naprej,” je v izjavi zapisal Švab.

Odzval se je tudi na Golobove navedbe, da je Tatjana Bobnar pred volitvami sama iskala kontakt z njim in mu obljubila čiščenje v policiji, če postane ministrica. “Daleč od tega, da bi prosila kogar koli za kar koli, na srečanja je bila povabljena. Večkrat je bila pozvana, da se včlani v stranko, kar je zavrnila. Prav tako je bila večkrat pozvana, če se jo lahko uvrsti na listo za kandidatko za poslanko, kar je prav tako zavrnila. Moji stranki je bilo ponujeno, če bi želela biti kar podpredsednica stranke in se udeležiti predvolilnega soočenja na Televiziji Slovenija, kar je kot neresno prav tako zavrnila,” je Švab razkril še bizarnost Golobovega nabiranja kadra za stranko, ustanovljeno tik pred volitvami.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine