11.1 C
Ljubljana
četrtek, 17 oktobra, 2024

Grims Evropsko komisijo znova opozarja na domnevne zlorabe pravosodja v Sloveniji

Piše: C. R. 

Evropski poslanec Branko Grims (EPP/SDS) je danes v odprtem pismu predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen pozval k ukrepanju v zvezi s primerom nekdanjega sodnika Zvjezdana Radonjića, ki je bil zaradi obrekovanja in razžalitve obsojen na denarno kazen v višini 9000 evrov. Po mnenju Grimsa je namreč pri tem prišlo do zlorabe pravosodja.

Celjsko okrožno sodišče je minuli teden Radonjića zaradi obrekovanja in razžalitve ljubljanske sodnice Andreje Sedej Grčar in ljubljanske tožilke Blanke Žgajnar obsodil na enotno denarno kazen 9000 evrov. Proti Radonjiću je postopek stekel zaradi njegovih trditev, da naj bi ga omenjeni nadlegovali in nanj pritiskali v zvezi z odmevnim sojenjem Milku Noviču. Sodba še ni pravnomočna, nekdanji sodnik, ki je leta 2019 izrekel oprostilno sodbo Noviču na odmevnem sojenju za umor direktorja kemijskega inštituta Janka Jamnika, je namreč napovedal pritožbo.

“Ker je javnost opozoril na obstoj nesprejemljivih pritiskov znotraj pravosodja na neodvisnega sodnika, je doživel službeni in medijski linč,” je zapisal Grims, ki trdi, da Radonjić v omenjenem postopku ni bil sposoben za sojenje, za kar naj bi imel tudi zdravniško odločbo in mnenje sodnega izvedenca.

“Za povrhu so ga na sodišče privedli vklenjenega in to na del procesa, kjer njegova prisotnost po zakonu sploh ni bila nujna! S tem je sodišče očitno grobo kršilo ustavni načeli pravice do poštenega sojenja in pravice do učinkovite obrambe,” trdi evropski poslanec.

Na Evropsko komisijo je Grims naslovil vprašanje, kako bo ukrepala, da onemogoči tovrstne zlorabe pravosodja in da vsem državljanom Slovenije zagotovi pošteno in nepristransko sojenje v razumnem roku, kar da je tudi evropska norma in vrednota, zapisana v temeljnih aktih EU.

Policisti so sicer Radonjića na obravnavo prisilno privedli na podlagi zahteve sodnega senata, ki je ocenil, da se obdolženi izmika sojenju. Ko je tožilka brala zaključne besede, je obdolženi samovoljno zapustil sodno dvorano, na zahtevo sodnice pa sta ga policista pripeljala nazaj na sodišče in ga vklenjenega pripeljala na sojenje. Izreku sodbe ni prisluhnil, saj je sodišče zapustil med odmorom po zaključnih besedah.

Časnik Dnevnik je sicer ta teden poročal, da je celjsko tožilstvo zoper Radonjića vložilo tudi obtožni predlog zaradi suma storitve kaznivega dejanja protizakonitega, pristranskega in krivičnega sojenja. Celjsko tožilstvo naj bi to storilo zaradi Radonjićevih potez na sojenju Milku Noviču.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine