11.2 C
Ljubljana
četrtek, 17 oktobra, 2024

Demonstracija moči in zastraševanje

Piše: Petra Janša

Uporabila bom zapis (anonimnega) poznavalca razmer v pravosodju, ki je na omrežju X zapisal: »’Izdajalci’ se kaznujejo najstrožje. Sodstvo ne prenese notranjih ‘izdajalcev’ ne žvižgačev. In ne pozabimo, DZ je enoglasno nasprotoval njegovi imuniteti. Ob nesposobni opoziciji je vklenitev in javno poniževanje sodnika logičen rezultat.«

Uvodna misel je komentar sramotnega dogodka, ki se je prejšnji četrtek zgodil na celjskem okrožnem sodišču. Nekdanjega sodnika Zvjezdana Radonjića so tja namreč privedli prisilno kljub izkazanemu zdravniškemu opravičilu in mnenju sodnega izvedenca ustrezne stroke, da se ne more udeleževati narokov vse do novembra 2024. In ker se je sodnica kljub temu odločila sojenje končati na silo, so Radonjića tudi s silo pripeljali nazaj v sodno dvorano – vklenjenega, na branje sklepnih besed tožilke.

Izreku sodbe Radonjić sicer ni prisluhnil, saj je sodišče zapustil med odmorom po sklepnih besedah. »V časniku Domovina z dne 4.7.2024 sem podrobno opisal zaledne okoliščine sojenja. Iz sodstva mi je bilo sporočeno, da mi bo izrečena denarna kazen med 5 in 6.000 evrov, da je o tem že vnaprej odločeno. Podatek se je izkazal kot popolnoma verodostojen,« je za naš tednik med drugim dejal Radonjić. In še komentar glede zapisa dr. Vinka Gorenaka, ki je javno pozval policijo, naj pojasni pravne razloge, na podlagi katerih so policisti Radonjića vklenili v lisice.

»Spoštovani, gre za demonstracijo moči in zastraševanje. Če boste iskali žig in podpis, ga boste zagotovo našli. Vprašanje daleč presega policijska pojasnila. Odločitev mora kvečjemu pojasniti najprej sodnica, ki ni upoštevala bolniškega staleža,« je zapisal uvodoma omenjeni poznavalec prava. »Policija izvršuje sodno odredbo. Pravilnik pravi, da se v primeru upiranja uporabijo prisilna sredstva. G. Radonjić se je zagotovo upravičeno upiral, saj je pojasnjeno, da je bil na bolniški. Policija nima nič s tem,« je še pojasnil in dodal, da sta prava režiserja sodstvo in tožilstvo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine