13.5 C
Ljubljana
sreda, 16 oktobra, 2024

(PREJELI SMO) Izjava za javnost zdravnic in zdravnikov Onkološkega inštituta (OI) o novem zakonu o zdravstveni dejavnosti

Piše: aktiv zdravnikov Onkološkega inštituta

Zdravnice in zdravniki OI pozorno spremljamo dogajanje ob predstavitvi predloga novele Zakona o zdravstveni dejavnosti.

Strinjamo se s kritičnimi pomisleki, ki so jih o predlogu izrazile zdravniške stanovske organizacije. Še posebej poudarjamo skrb, da bi nekatere rešitve iz novele lahko povzročile nepopravljive dolgoročne posledice za terciarne ustanove, kjer potekajo najzahtevnejša zdravljenja ter raziskovalna in izobraževalna dejavnost. V posameznike in strokovne time, ki so nosilci naštetih dejavnosti, so vgrajena desetletja razvoja. Predlagana novela zakona bo predvidoma povzročila kadrovski osip najdragocenejših kadrov ter zmanjšala zanimanje najboljših mladih za delo v terciarnih centrih.

Za izjavo za javnost smo se odločili, ker zdravnice in zdravniki OI nismo primerno slišani v javnosti. Stališča, ki jih v medijih izražajo posamezni zdravniki, zaposleni na OI, o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti, drugih temah o zdravstvu in o delovanju OI so zgolj njihova osebna mnenja in ne odražajo večinskega mnenja zdravnikov OI Lj.

Ljubljana, 16. oktober 2024

Dodajamo še izjavo sindikata Fides:

V sindikatu Fides podpiramo zdravnice in zdravnike Onkološkega inštituta Ljubljana, ki so danes izrazili zaskrbljenost zaradi nepopravljivih in dolgoročnih posledic, ki bi jih predvsem za terciarne ustanove lahko povzročile rešitve iz novele Zakona o zdravstveni dejavnosti (ZZDej).

V izjavi, ki so jo naslovili tudi na naš sindikat, so pojasnili, da v terciarnih ustanovah potekajo najzahtevnejša zdravljenja ter raziskovalna in izobraževalna dejavnost. V delo posameznikov in strokovnih timov, ki so nosilci teh dejavnosti, so bila vložena desetletja razvoja, zato je utemeljena njihova bojazen, da bodo v noveli predlagani ukrepi povzročili kadrovski osip najdragocenejših kadrov ter zmanjšali zanimanje najboljših mladih za delo v terciarnih centrih.

V Fidesu tako stojimo ob boku s kolegicami in kolegi z Onkološkega inštituta Ljubljana. Tudi naša prizadevanja so usmerjena v opozorila vladi, da je novela zakona, ki posega v svobodo dela zdravnikov in zobozdravnikov, nesprejemljiva in neskladna  s časom in prostorom v katerem živimo. V tem bomo vztrajali, saj si razpada javnega zdravstvenega sistema naša družba kot celota ne more in ne sme privoščiti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine