13.1 C
Ljubljana
sreda, 16 oktobra, 2024

V tiskani izdaji Demokracije preberite: Vlada z novo agencijo povzročila pravi avtobusni kaos

Piše: Janja Strah

Ob začetku šolskega leta smo nejeverno strmeli v novice o kaosu, ki je nastal zaradi novih voznih redov avtobusov. Te je zakuhala nova agencija DUJPP. Odgovornost kot po navadi odgovorni prelagajo drug na drugega.

Poročila o težavah z javnim avtobusnim prevozom so deževale iz različnih delov Slovenije, med drugim iz Dolenjske, Posavja in savinjske regije. Zaradi spremenjenih voznih redov so dijaki zamujali v šolo; nekatere linije so bile ukinjene, časi prihoda v šolo so bili nerazumni. Mnogi dijaki so se morali zbujati izjemno zgodaj, da so prišli v šolo veliko prej, kot je bilo treba, ali pa so vseeno zamudili, saj prepolni avtobusi na posameznih postajah pač niso ustavljali … »Katastrofa,« so se zgražali vsi, tudi tisti, ki so bili zaradi gneče med vožnjo prisiljeni stati. In čeprav so nekatere težave doslej že odpravili, dijaki še vedno opozarjajo zlasti na ukinitev neposrednih avtobusnih povezav manjših krajev s šolskimi središči, zaradi česar so prisiljeni prestopati, čakati …

»Obogatena ponudba«

Nove vozne rede je pripravila Družba za upravljanje javnega potniškega prometa (DUJPP), nova agencija, ki jo je ustanovila vlada Roberta Goloba. Uvedli naj bi več relacij in boljše povezave, rezultat pa je bil čisto nasprotje tega. Miran Sečki, direktor DUJPP, je dejal, da se zavedajo problema, da dnevno prejemajo na stotine klicev in elektronskih sporočil, da aktivno rešujejo težave, ki se pojavljajo, in da bodo naredili vse, da bodo težave s prevozom dijakov čim prej rešene.

»Vabljeni k pregledu prenovljene ponudbe avtobusnih voznih redov, ki to jesen potnikom prinašajo obogateno ponudbo intervalnih in direktnih linij, prevozov v dopoldanskem, popoldanskem in večernem času, hitrih relacij s krajšim potovalnim časom in linij, ki upoštevajo tudi vozne rede železniškega potniškega prometa. K potovanju vabi tudi enoten cenik vozovnic, ki z ugodnimi cenami omogoča dostopnost za vsak žep, s premišljeno odločitvijo za nove potovalne navade v manjšanju uporabe osebnega avtomobila pa niža tudi stroške družinskega proračuna,« je DUJPP sporočal 29. avgusta.

Miran Sečki je, potem ko je bilo jasno, da je realnost popolnoma drugačna, priznal le pomanjkljivo obveščanje. »Ne bom rekel, da smo pozabili, ampak usklajevanje je tako dolgo potekalo, da so bile srednje šole ne pozabljene, ampak nepravočasno obveščene.«

Celoten članek si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine