11.9 C
Ljubljana
sreda, 16 oktobra, 2024

Zapori pokajo, vladajoči odpirajo njihova vrata, migranti pa še kar prihajajo

Piše: Spletni časopis

Slovenski zapori so prenapolnjeni zaradi množice trgovcev z ljudmi, ki transportirajo migrante, pa tudi migrantov.

Zapolnjuje okoli štiri desetine naših zaporov, je v začetku leta opozoril časopis Delo. Močno raste tudi število pripornikov, ki je bilo nekoč med 250 in 350, letos več kot 700. Zaradi prenapolnjenih zaporov in pomanjkanja delovne sile so v zadnjem mesecu poslanci Svobode, SD in Levice naglo spremenili zakona o izvrševanju kazenskih sankcij in odločili celo, da bodo predčasno izpuščali in zaporne kazni spreminjali v bolj blage. Po odpiranju meja, odpirajo zdaj še vrata zaporov. Krizo so povzročili sami z razglašanjem politike podiranja ograj in odprtih mej, kar je bila vabilo tolpam, ki tihotapijo migrante. To so storili takoj, ko so prevzeli vlado in tudi učinek je bil hiter.

Tudi zadnji, ta teden objavljeni podatki o številu popisanih migrantov, kažejo velike številke, ki so značilne za čas vladanja sedanje vlade. Zadnje mesece so sicer nižje kot pred letom, a še višje kot pred dvema letoma, ko je sedanja vlada začela vabiti in smo bili priča nagli rasti. Podatki po mesecih so zadnja leta takšni:

 

V času vlade Robert Golob je policija ukinila objavljanje podatkov po mesecih, izračuni in grafični prikaz je delo Spletnega  časopisa. Letos so policisti na poti na Zahod popisali že več migrantov kot leta 2022. Vračanja na Hrvaško pa zadnja leta praktično več ni.

Zaradi slabega mejnega nadzora na Balkanu so nadzor zaostrili na mejah Italijani in Avstrijci, posledično je to storila tudi naša vlada. Ni čisto jasno, ali je to vplivalo, da so se številke zadnje mesece le nekoliko znižale.

Še vedno pa iz vlade objavljajo, od kod je prišlo največ migrantov. Letos se je v primerjavi z letom prej dramatično povečalo število migrantov iz Sirije, manj jih je iz Afganistana, Maroka in Pakistana.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine