11.9 C
Ljubljana
sreda, 16 oktobra, 2024

(AFERA TRENTA) Nova “desna” stranka in sodni proces proti Janši – se bližajo volitve?

Piše: I.K. (Nova24tv)

Več znakov kaže, da se približujejo volitve. Kot je pred vrati celjskega sodišča nakazal prvak opozicije, ki se tam brani v procesu Trenta – oz. Patria 2, kot ga imenujejo nekateri – je jasno, da v slovenskem pravosodju ni nobenih naključij.

“Iz tedna v teden poteka nek zelo jasen, nazoren politični proces proti predsedniku največje opozicijske stranke, za zadevo izpred 20 let, ki sploh ni kaznivo dejanje. “Timing” je zelo zanimiv. Vse se je zgodilo tako, da se to, kar je napovedano v zvezi z zaključkom tega sojenja na prvi stopnji, pa potem na drugi, ujema z roki, ki bodo začeli teči v zvezi s prihodnjimi volitvami,” je povedal prvak opozicije Janša.

Zadeva Trenta je seveda sramota za slovensko pravosodje, ne le zaradi neverjetne obtožbe, da je prodajalec nepremičnino 13 let kasneje prodal za višjo ceno, kot pa jo je kupil, ampak tudi zato, ker se je skozi proces jasno pokazalo, da sodišče mrzlično išče politično obremenjene sodnike porotnike in za to celo preskakuje abecedni red dodelitve sodnikov.

Kot pa je namignil Janša, končni cilj pakta celjskega sodišča in tožilcev najbrž sploh ni obtožba, ampak zastaranje, zaradi katerega se bo obtoženca za zmeraj vlačilo po zobeh, češ, “kriv je, ampak je ušel roki pravice”, proces pa bo trajal tudi skozi predvolilni čas, ki se – zaradi skorajšnjega kolapsa Golobove vlade – nezadržno bliža.

Nova Logarjeva stranka je z vidika “timinga” zelo zanimiva
Na drugi strani pa je Janša namignil, da je projekt nove stranke Anžeta Logarja del iste “virantovske” zarote proti slovenski desnici.

“Se pa dogajajo tudi nekatere druge stvari, ki so iz vidika tajminga zelo zanimive. V času, ko se ta proces stopnjuje, se ustanavlja neka druga stranka, ki hoče zajedati volilno telo Slovenske demokratske stranke in, kot rečeno, enkrat smo že dali to skozi v procesu Patria in zdaj se odvija popolnoma enak scenarij,” je Janša komentiral izstop Logarja iz stranke in ustanovitev nove stranke.

Po stari slovenski politični šegi
Spomnimo, tako pred volitvami 2014 kot 2018 so proti Janši potekali sodni procesi, ki so na koncu razvodeneli v zastaranje – leta 2014 pa so ga celo spravili v zapor, za stvar, glede katere je nato ustavno sodišče močno okrcalo nižje pravosodje in ga – med vrsticami – obtožilo slabe poklicne skrbnosti.

Očitno se slovenska politika vrti v krogu. Patria je postala Trenta, Gregor Virant je postal Anže Logar. Končni cilj pa je isti: nevtralizacija desnice, ko ta enkrat postane nevarna levim silam kontinuitete. Še nikoli niso bile tako ranljive kot zdaj, ko je Golob povsem uničil še zadnji košček ugleda in dostojnosti, ki ga je levica imela vsaj še pri levih volivcih.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine