13.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 oktobra, 2024

Še tretji poskus atentata na Trumpa – je to zato, ker je nadoknadil zaostanek v anketah za Harrisovo?

Piše: C. R., G. B., Moja Dolenjska

Šerif okrožja Riverside v Kaliforniji Chad Bianco je sinoči povedal, da so najverjetneje preprečili še tretji poskus atentata na republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, ko so nedaleč od njegovega predvolilnega zborovanja aretirali oboroženega moškega, poročajo ameriški mediji.

Šerif je dejal, da so nedaleč od kraja Coachella Valley ustavili avtomobil in aretirali moškega, oboroženega s puško in pištolo ter ponarejenimi prepustnicami.

Šlo naj bi za pripadnika skrajno desne proti-vladne skupine in registriranega republikanca Vema Millerja, je dejal šerif na novinarski konferenci.

Moški jim je postal sumljiv, ker je imel več lažnih novinarskih izkaznic in akreditacij, obenem pa tudi prepustnice za pomembne udeležence zborovanja.

Tajna služba, ki varuje predsedniške kandidate, je medtem sporočila, da incident ni vplival na zavarovanje Trumpa, in izrazila hvaležnost lokalnim policistom za uspešno ukrepanje.

Millerja so kmalu po aretaciji sicer izpustili po plačilu 5000 dolarjev varščine poroča lokalni časopis Whittier Daily News. Za zdaj je obtožen le posedovanja orožja.

Na predvolilnem zborovanju 13. julija letos je v Butlerju v Pensilvaniji na Trumpa streljal Matthew Crooks in ga lažje ranil, vendar pa je pri tem ubil enega udeleženca zborovanja in ranil še dva. Crooksa so ubili agenti tajne službe.

Septembra so aretirali 58-letnega Ryana Wesleyja Routa, ki naj bi skušal streljati na Trumpa med igranjem golfa v West Palm Beachu na Floridi. Routh je pobegnil, ko so ga opazili agenti tajne službe in začeli streljati, nato pa so ga ujeli.

Najverjetneje pa so razlogi za atentat povezani tudi z dejstvom, da v finišu predvolilne kampanje prihaja do preobrata. Ameriška predsedniška kandidata Kamala Harris in Donald Trump imata po zadnji anketi televizije NBC po 48 odstotkov podpore med registriranimi volivci, s čimer je bivši predsednik ZDA nadoknadil zaostanek iz iste septembrske ankete, ko je Harrisova vodila z 49 proti 44 odstotkom.

Harrisova je od julija začela zmanjševati zaostanek za Trumpom in avgusta začela prevzemati rahlo vodstvo v nacionalnih anketah, vendar v povprečju le za nekaj več kot dva odstotka.

Ankete kažejo na povsem izenačeno tekmo, čeprav se zdaj spet nekoliko obračajo v Trumpov prid, še posebej v ključnih državah, ki bodo odločale o zmagovalcu volitev 5. novembra.

Anketa NBC ugotavlja, da je popularnost demokratke pri volivcih od septembra rahlo nazadovala, obenem pa tudi, da je pravica do splava prilezla na vrh prioritet volivcev. Opaziti je tudi nadaljevanje velikega razkola v podpori kandidatoma glede na spol.

Okrog 55 odstotkov volivk podpira Harrisovo, Trumpa pa 41 odstotkov. Po drugi strani pa Trumpa podpira 56 odstotkov moških, Harrisovo pa le 40 odstotkov.

Kar 22 odstotkov anketiranih je odgovorilo, da bodo šli na volitve predvsem zaradi pravice do splava, priseljevanje oziroma varnost na meji je glavni motivacijski dejavnik za 19 odstotkov anketiranih, zaščita demokracije za 18 odstotkov in življenjski stroški za 16 odstotkov.

“Z jesenjo se je napredovanje Harris v anketah zaustavilo in tekma je povsem izenačena,” je za NBC dejal demokrat Jeff Horwitt, ki je komentiral anketo skupaj z republikancem Billom McInturffom.

Slednji je menil, da volivci ugotavljajo, da Harris ne prinaša nič kaj posebej novega oziroma drugačnega od sedanjega predsednika ZDA Joeja Bidna. Večina volivcev pa ima o Trumpovem predsedniškem mandatu boljše mnenje kot ga ima o Bidnovem.

Ameriški analitiki ostajajo prepričani, da bo volitve odločila udeležba, torej to, kateremu kandidatu bo uspelo v udeležbo prepričati več svojih volivcev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine