11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 oktobra, 2024

V tiskani izdaji Demokracije preberite: Množični protestni shod, ki je bil spregledan!

Piše: Anamarija Novak

V Ljubljani je 1. oktobra potekal 14. protestni shod upokojencev in nezadovoljnih državljanov v organizaciji Inštituta 1. oktober in stranke Glas upokojencev, ki jima predseduje Pavle Rupar. Opozoriti je treba, da so glavni levičarski mediji množični protest namenoma spregledali.

Sama izbira datuma omenjenega protestnega shoda je imela močan simbolični pomen. 1. oktober je bil namreč mednarodni dan starejših, ko so v ospredju pravice starejših in vprašanja, ki jih je treba rešiti na tem področju. V Sloveniji je ta čas pozornost še zlasti usmerjena na zakon o dolgotrajni oskrbi, ki se je postopno začel izvajati z letošnjim letom, in na predlog pokojninske reforme, o katerem so se socialni partnerji začeli pogajati septembra. Organizacije za pravice starejših so bile v svojih izjavah kritične do zakonodaje oz. zakonskih predlogov. Celo Sindikat upokojencev Slovenije je menil, da se zakon o dolgotrajni oskrbi uresničuje prepočasi.

V podporo zdravnikom
Protestni shod se je prejšnji torek začel, po Ruparjevih besedah, »pred propadajočo in popolnoma uničeno javno RTV Slovenija, ki postaja vse večje finančno brezno«. Protestniki so med drugim zahtevali ukinitev prisilnega plačevanja RTV-prispevka. Pot so nadaljevali pred parlament, kjer so med drugim zahtevali predčasne volitve in odstop ene najbolj kontroverznih in povsem nesprejemljivih političark – Urške Klakočar Zupančič. Shod na Trgu republike se je začel z molitvijo za ostarele, bolne in vse druge, ki se shoda niso mogli udeležiti. Nato so zapeli še Zdravljico.

»Vse bolj tonemo v brezgotovinsko družbo, ki je usmerjena v poln digitalni nadzor nad državljani, še posebej na področju denarja, ki je bistven za vsakega državljana in naše življenje,« pa je željo po vpisu uporabe gotovine v ustavo utemeljil pobudnik zbiranja podpisov Ivan Jurgec in zbrane pozval k oddaji podpisa. Združenje Povezani je že novembra lani v DZ vložilo 56.267 podpisov za vpis pravice do uporabe gotovine v ustavo. Zavzema se, da bi gotovina kot zakonito plačilno sredstvo obstala ne glede na to, ali bo v prihodnosti morda uveden digitalni denar.

Rupar je nato dejal, da je zdravstveno stanje v Sloveniji popolna katastrofa in je odraz te vlade. Zaničevanje in posmehovanje zdravniškega dela povzroča čakalne vrste, kakršno smo lahko videli prejšnji teden v Slovenski Bistrici. Mladi zdravnik Federico Potočnik se je zahvalil vsem zbranim, da imajo pogum, ki ga zdravniki niso imeli. Zatrdil je, da iz slovenskega zdravstvenega sistema zaradi slabih razmer redno odhajajo zdravniki in medicinske sestre, ki gredo delat v tujino. »Slišimo, da smo dvoživke, da smo leni. Prihajam s 24-urnega dežurstva. Rad bi videl enega politika, ki bi delal 24 ur. Vsi verjetno čakate na kakšen pregled. Veste, zakaj čakate? Ker zavarovalnica ne plača. Je pa denar za nevladnike. Tudi sami politiki so si zvišali plače. Proti nam lahko napovejo totalno vojno, proti vam je ne morejo,« je izpostavil in omenil novo reformo zdravstva, njeni rezultati pa so vidni v Slovenski Bistrici, kar je nedopustno za državo sredi Evrope.

Celoten članek si lahko preberete v tedniku Demokracija!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine