18.2 C
Ljubljana
petek, 11 oktobra, 2024

Radonjić: Ta sodba je rezultatska in dogovorjena

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv.si)

“Tožilstvo je to predlagalo in sodišče je to tudi izreklo. Ta podatek, ki je prišel z vrhov sodstva, se je izkazal za točnega,” je nekdanji sodnik Zvjezdan Radonjić komentiral obsodbo, za katero pravi, da je rezultatska in dogovorjena.

Sodni senat okrožnega sodišča v Celju je bivšega sodnika Zvjezdana Radonjića “zaradi obrekovanja in razžalitve” ljubljanske sodnice Andreje Sedej Grčar in ljubljanske tožilke Blanke Žgajnar obsodilo na enotno denarno kazen, ki znaša devet tisočakov. S tem je senat sledil mnenju tožilstva. Predsednica senata Gordana Malovič je sporočila, da je obdolženi kazen dolžan plačati v roku treh mesecev, potem ko bo sodba pravnomočna. Obenem mu je bilo naloženo plačilo sodnih stroškov, sodne takse in stroškov oškodovank Sedej Grčarjeve in Žgajnarjeve. V primeru neizplačila kazni in nezmožnosti prisilne izterjave bo sledila zaporna kazen, vendar ne daljša od šestih mesecev.

Tožilka Renata Inkret je v svojem zaključnem govoru vztrajala, da je Radonjić obrekoval in razžalil Sedej Grčarjevo in Žgajnarjevo. Spomnimo, da je obdolženi leta 2019 izrekel oprostilno sodbo Milku Noviču na sojenju za umor direktorja kemijskega inštituta Janka Jamnika. Kazenski postopek pa je bil sprožen, ker je Radonjić trdil, da je bil v zvezi z dotičnim sojenjem deležen pritiskov. Bivši sodnik naj bi v poročilu predsedniku Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjanu Pogačniku navedel, da je Sedej Grčarjeva vsaj petkrat v času sojenja Noviču prišla k njemu.

Vrhovna sodnica Andreja Sedej Grčar in tožilka Blanka Žgajnar.

Vklenjenega privedli v sodno dvorano
V pisarni naj bi ga obiskala v dogovoru s tožilko Žgajnarjevo in odvetnikom Miho Kuničem. Sugerirala naj bi mu, kako naj razsodi v zadevi – da Noviča ne sme oprostiti kaznivega dejanja, ki so mu ga očitali. Sodnica in tožilka sta navedbe zanikali. Po oceni tožilke je Radonjić prizadel čast in dobro ime oškodovank. Radonjič je že sporočil, da se bo pritožil.

Policisti so sicer Radonjića na današnjo obravnavo prisilno privedli na podlagi zahteve sodnega senata, ki je ocenil, da se obdolženi izmika sojenju. Ko je tožilka brala zaključne besede, je obdolženi samovoljno zapustil sodno dvorano, na zahtevo sodnice Malovič pa sta ga policista pripeljala nazaj na sodišče in ga vklenjenega pripeljala na sojenje. Izreku sodbe ni prisluhnil, saj je sodišče zapustil med odmorom po zaključnih besedah, poroča STA. No, dejstvo pa je, da je bil Radonjić prisilno priveden, ne glede na to, da je imel pravno podlago za svojo odsotnost, bil je namreč na bolniški.

Spomnimo, da je Radonjić tako Sedej Grčarjevo kot Žgajnerjevo že omenjal v povezavi z globoko državo, ki naj bi Sedej Grčarjevo nagradila tako, da je postala višja sodnica, potem ko je Radonjića rušila kot sodnika. O zadevi smo govorili z nekdanjim sodnikom Radonjićem. Zanimalo nas je, kako sodbo ocenjuje in kaj meni o domnevni povezavi obeh funkcionark z globoko državo.

Nekdanji sodnik Zvjezdan Radonjić je tako komentiral sodbo:
“To je že znano (povezave z globoko državo), o tem so bili številni intervjuji (nazadnje za Domovino in Demokracijo). Pritožili se vsekakor bomo, to je jasno. Da gre za maščevanje, pa ne morem trditi vnaprej, edino kar vem, je, da je grobo kršen zakon in zelo močno predpostavljam, da je v tej povezavi sodnica dobila navodila, kako naj to opravi. Nenazadnje, to, kar je državno tožilstvo predlagalo in kar je ona izrekla …

Foto: Polona Avanzo

Že prejšnji mesec sem imel intervju za Domovino. V njem sem do potankosti opisal, da imam podatke, da bom denarno kaznovan, in da bo ta kazen med pet in šest tisoč evri. To sem navedel in točno tako se je zgodilo.

Tožilstvo je to predlagalo in sodišče je to tudi izreklo. Ta podatek, ki je prišel z vrhov sodstva, se je izkazal za točnega. Sodba je rezultatska, oni so že pred meseci vedeli, kako bo danes razsojeno. To pomeni, da je bilo sojenje navadna igra in se je vnaprej vedelo, kako bo po izvedbi dokazov (takšnih ali drugačnih) – kakšna bo izrečena sodba. Malovičeva je načrtno sledila temu, kar sta Sedej Grčarjeva in Žgajnarjeva trdili.” 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine