18.2 C
Ljubljana
petek, 11 oktobra, 2024

(PISMO BRALKE) Demokracija v krizi ali Janša in SDS med Scilo in Karibdo

Piše: Frančiška Buttolo, Ljubljana

Tradicionalna demokracija je v krizi, samo volitve pa so premalo za pravo demokracijo

Opazujem, kaj se dogaja na desnici pred skorajšnjimi volitvami. V bistvu nas hočejo vsi desno usmerjeni politiki, ki bodo s svojimi kandidati sodelovali na prihodnjih volitvah, prepričati, da je potrebno za vedno odstraniti levo vlado dr. Roberta Goloba.  To pa je nekaj podobnega, kot so pred zadnjimi volitvami vsi na levi politični strani trdili, da je najpomembnejše za vedno odstraniti desno vlado velikega  osamosvojitelja Janeza Janše.

Pri tem se je levi pol slovenske politike skliceval predvsem na povsem lažnivi in neprepričljivi “ninamedianizem”,  češ da po anketah državljani krivijo Janšo za covid,  za nekaj smrti zaradi cepljenja proti tej epidemiji, za zaprtje šol, nošenje mask, razkuževanje rok itn. Da je pri tem ostalo gospodarstvo v polnem teku in zelo uspešno, so na levi strani slovenske politike grdo prikrivali. Ta  ninamedijska packarija  pa je bila seveda izumljena kar v Kučanovi coprniški kuhinji. Dobro,  udbovske metode so se spet izkazale za najboljše, zlasti množične medijske laži, pa še pobarvane z opozicijsko vehemenco, pa naj lažnega sočutja z žrtvami cepljenja niti ne omenimo, saj je šlo pri njem za povsem anticepilsko propagando.

In na katere zunanjepolitične vire se je takrat najbolj opiral  levičarski medijski lobi, npr stranko Resnica? Na neko srbsko raziskovalko, menda rusko akademikinjo, ki je skupaj s svojim partnerjem  (ali možem?)   takrat vodila glavno evropsko  proticepilsko gibanje. Gospa pozna Slovenijo, saj je bila njena mati, pisateljica, dobra prijateljica slovenskega pisatelja Cirila Kosmača. Spominjam se, ker smo se med epidemijo večkrat vozili s taksiji, da so me taksisti vedno natančno seznanili, kako nepotrebni so vsi ukrepi proti covidu. Nekako sem jih razumela, bili so pač na koncu z živci. Ni se mi pa niti sanjalo, da bodo  ti “nepotrebni” ukrepi glavni razlog za nepriljubljenost Janševe vlade.  Ljudje so torej lahkoverni, popolnoma nezavarovani proti množični lažni propagandi.

Zato razmišljam,  kako se po vsem svetu vse bolj kaže velika nezadostnost tradicionalne volilne demokracije.  Nimajo volilci vedno prav, še manj pa tisti, ki imajo največ denarja za svojo – pogosto zavajajočo – propagando. Zato bi bilo prav, da bi volja volilcev na volitvah in referendumih predstavljala samo tri četrtine  glasov za izvoljene kandidate. Zadnja četrtina pa bi morali biti dopolnilni glasovi predstavnikov  znanosti, umetnosti in verskih ustanov. Zakaj? Zato, da bi  inteligenca prevzemala svoj delež odgovornosti pri izvolitvi novih parlamentarcev in vlad. Živeti v dobi vrhunskih znanosti in tehnologij,  pri tem pa voditi državo po želji  nekih obskurnih  lobijev in mafijcev z dovolj denarja, da podpirajo razne “nimamedijske” zavajajoče volilne projekte, to se mi zdi hudo žalostno, prav tako pa nevarno.

Čudim se, da tudi na slovenski  desnici tako mirno sprejemajo vso  – prav coprniško – Kučanovo kuhinjo  pred vsemi državnimi volitvami. Ali zato, ker so slovenski državljani politično strahovito nerazgledani? Nekdo jim je rekel, da morajo – ker je Kučanov – voliti dr. Goloba, pa so ga. Se spominjam, kako mi je moja ljuba pokojna mati ob volitvah, na katerih je za predsednika države kandidiral dr. Pučnik, govorila mama, ko sem bila pri njej na obisku, fa je imel dr. Pučnik lep govor na televiziji, pa kako so ji ugajale njegove pametne besede. Ko pa sem se razveselila, ker bo glasovala zanj, mi je rekla, da bo podprla Kučana, ker ji je rekla prijateljica, da bodo vsi zanj ker je dr. Pučnik že skoraj Nemec.

Navsezadnje, to moramo priznati, dr. Golob niti ni sam kriv, ker je na zadnjih volitvah  prejel toliko glasov. Zdaj pa so vsi proti njemu. Govorijo: “Veste, Kučan bi rad dr. Prebiliča pa dr. Logarja in Mesca, pa še Klakočar Župančičevo!” In “navali, narode” zdaj na njih tri.  Res ti trije niso ravno anarhisti in liberalci, kot  dr. Golob, ampak zapiral –  zaradi sovražnega govora –  pa nas dr. Golob ni.  Stavim glavo, da bodo dr. Prebilič, dr. Logar in Mesec – še prav posebno pa Urška Klakočar Zupančič – “pošteno” poskrbeli, da se bo začelo tudi zapiranje “avtorjev” protivladnega sovražnega govora. Seveda tudi v vseh primerih, ko bo večstransko dokazano, da je določen  “sovražni” govor vsebinsko veljaven in s pravnega vidika neoporečen, vendar pa –  ideološko – sovražen, po  “demokratičnih” pravilih protizakonit. Tako se bo dogajalo kljub temu, da bo zakon o sovražnem govoru v bistvu  NEZAKONIT ZAKON, kakršni so bili v nacizmu in stalinizmu, tudi  v jugoslovanskem ali Titovem.

 Prav zaradi takšnih zakonov in žrtev njihovega uveljavljanja,  je bil v resnici po drugi svetovni vojni znameniti proces v Nürnbergu. V vseh višjih razredih  osnovnih šol bi si učenci morali ogledati film, v katerem nastopa kot glavni sodnik  eden največjih filmskih igralcev vseh časov, Spencer Tracy. To, discipliniranje državljanov, ne pa bolj demokratična ureditev Slovenije in dvig življenjskega standarda, ima v resnici v načrtu  – do Slovenije že od osamosvojitve  – resnično sovražni Kučanov klan.

Skratka, Janša in SDS sta  za desnico gotovo  prva izbira, v koalicijo pa bi šel pravi slovenski demokrat raje z dr. Golobom, če bo še vodil Svobodo,  kot pa z dr. Prebiličem, mladim sinom starega komunizma.  Povsem nesprejemljiva pa se zdi koalicija z mag. Klakočar Zupančič, ki bo stranko Svoboda  verjetno prav kmalu vodila, ali pa jo bo zapustila in se pridružila dr. Prebiliču, morda celo dr. Logarju, a je manj verjetno.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine