12.5 C
Ljubljana
petek, 11 oktobra, 2024

V novi Demokraciji preberite: Najbolj plenilski finančni minister doslej – bo tudi on kmalu »vržen čez ramo«?

Piše: Vida Kocjan

Klemen Boštjančič je slovenski politik in javni uslužbenec, ki od junija 2022 opravlja funkcijo ministra za finance. Močno je vpleten v številne malverzacije, hkrati ga označujejo za podjetnika dvoživkarja, ki si denar nakazuje kar na račune v Belize City. V nasprotju z našim denarjen je njegov varen pred novimi »svobodnimi« davki.

»Minister Boštjančič se počuti nedotakljivega, posledično se obnaša arogantno, vendar menim, da ga bo ta aroganca in način razmišljanja, da mu je vse dovoljeno, kmalu stala ministrskega položaja,« je za Demokracijo dejal poslanec Rado Gladek.

Človek afer in grobar Adrie Airways

Klemen Boštjančič se je rodil 1. septembra 1972 v Ljubljani in ima ekonomsko izobrazbo. Je član stranke Gibanje Svoboda in podpredsednik vlade. Njegovo imenovanje za finančnega ministra je bilo za večino veliko presenečenje, saj Boštjančič nikoli ni veljal za finančnega strokovnjaka, prej za človeka, pod čigar vodenjem je šlo v stečaj več podjetij. Med drugim je potonila družba Adria Airways.  Zaslovel je tudi po domnevnem izogibanju plačila davkov. Razkrito je, da je denar iz svojega podjetja Brio Ibis Global nakazal v davčno oazo Belize. Po razkritju je zatrjeval, da je sodeloval z »ameriškim podjetjem«, ni pa povedal, da je šlo za podjetje Slovenca, ki se »obrtno« ukvarja z ustanavljanjem podjetij »off shore«.

Boštjančiča povezujejo tudi z več aferami. Kot finančni minister je še vedno deležen zaradi ravnanja z javnimi financami. Pri tem ga poznavalci obtožujejo pretirane javnofinančne porabe in slabega finančnega upravljanja. Poleg tega so se pojavile obtožbe o nepotizmu, zlasti ko je na uradno srečanje v Londonu pripeljal svojega sina Arneja Boštjančiča, kar je zagovarjal z akademskimi razlogi. V zadnjem času pa je Boštjančičevo ime povezano tudi z ženo Evo, psihologinjo po poklicu, ki je bila imenovana za članico sveta Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Drama. Domnevno zato, ker je doma »resnična Drama Queen« (kraljica drame – op. a.). V preteklosti je bil povezan tudi s financiranjem podjetja Vesne Vuković, nekdanje novinarke, nato pa nove generalne sekretarke Gibanja Svoboda, podobno kot podjetje Gen-I v času, ko ga je vodil Robert Golob.

Celoten članek si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine