18 C
Ljubljana
četrtek, 10 oktobra, 2024

KPK pri Roku Čeferinu, ko je odločal o RTV, ni ugotovila navzkrižja interesov

Piše: Spletni časopis

Ker je ustavni sodnik Rok Čeferin predlagal svojo izločitev pri presojanju ustavnosti zakona o RTVS, s katerim so stranke Svoboda, SD in Levica izvedle največjo politično čistko poslovnega in uredniškega vrha RTVS v zgodovini, je komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ugotovila, da ni bilo nasprotja interesov.

Ustavni sodnik Čeferin je bil pred tem izločen že iz druge zadeve, ki se je nanaša na isti zakon. Njegov predlog za že drugo izločitev je bil uvrščen na sklic naslednje seje ustavnega sodišča, ki ga je tudi izločilo. Razlog za izločitve je bil, ker je odvetniška pisarne Čeferin, katere solastnik je, delala za RTV Slovenija in to celo za različne strani v sporu (prejšnje in sedanje vodstvo).

Iz KPK so o odločitvi, da je Rok Čeferin ravnal pravilno, še sporočili: “V primerih okoliščin nasprotja interesov ustavnih sodnikov ne veljajo določbe Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, za uresničevanje katerega je pristojna Komisija. Izločanje ustavnih sodnikov namreč ureja Zakon o ustavnem sodišču (in podrobneje Poslovnik Ustavnega sodišča), določbe ZIntPK pa v skladu s 3. odstavkom veljajo le, če drug zakon vprašanj o nasprotju interesov ne ureja drugače.  Z vidika tega, ali je zadevo treba odstopiti drugemu pristojnemu organu (torej Ustavnemu sodišču), pa je Komisija pridobila dodatne informacije glede izločanja. Pri tem je bistveno, da se sodnik Ustavnega sodišča RS ne more sam izločiti iz odločanja v konkretni zadevi, temveč o tem vedno odločajo (na zahtevo udeleženca postopka ali na predlog samega sodnika) drugi ustavni sodniki. Ker je bil dr. Rok Čeferin na seji 9. 5. 2024 v skladu z določbami Zakona o ustavnem sodišču že izločen iz zadeve, Komisija tudi v zvezi s tem ni potrdila sumov kršitev iz pristojnosti drugih organov.”  

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine