18.3 C
Ljubljana
četrtek, 10 oktobra, 2024

V novi Demokraciji preberite: Si Golob z »vodno diplomacijo« pripravlja zavetišče ob morebitnem predčasnem odhodu iz vlade?

Piše: Gašper Blažič

Ali Robert Golob svoj vse šibkejši položaj sedaj rešuje z bizarnimi govori na mednarodnem parketu? Njegov tragikomičen nastop je morda všeč samo še skrajnim socialistom ter zaveznikom Palestine in Irana. Kot da bi si Golob po svetopisemsko pridobival prijatelje s krivičnim mamonom, da bi ga sprejeli v svoja bivališča. ( …)

Ko je pred kratkim padla ministrica za digitalizacijo Emilija Stojmenova Duh, ne da bi se (še drugič) zagovarjala v postopku interpelacije, je bilo takoj jasno, da je bila afera z modro lučjo v Avstriji le pika na i, ki so jo dodali botri vlade sami. To namreč ni prvi primer zlorabe svetlobnih signalov s strani politikov, a doslej se še ni zgodilo, da bi kdo zaradi tega odstopil. Bilo pa je jasno, da je imela Stojmenova Duh velik problem: nekateri poslanci koalicije so ji odrekali podporo, zato je obstajala bojazen, da bi opozicija slavila zmago. Verjetno so zato raje nanjo pritisnili še mainstream mediji in postalo je jasno, da je njene politične poti konec. Začela jo je v SD, nadaljevala pa v Gibanju Svoboda.

Tranzicijski magnat bo postal obrambni minister

No, vmes pa je Golobova vlada zapolnila dva prazna prostora v ministrski ekipi. Potem ko se je poslovil Darjo Felda, ki je zatrjeval, da za njegovim odstopom ni nobenih skrivnih ozadij, ga je praktično že nasledil nekdanji zaresovec Vinko Logaj, ki je kot nalašč ob dvajsetletnici Komisije za preprečevanje korupcije prejel posebno priznanje za integriteto. Lepa popotnica za nekoga, ki se pripravlja na prevzem ministrske funkcije v »najbolj pošteni« vladi. Nekoliko dlje pa je bil prazen »sedež« na ministrstvu za obrambo. Po vseh mogočih ugibanjih je Golob za to funkcijo nazadnje predlagal kar dosedanjega voditelja poslanske skupine Gibanja Svoboda Boruta Sajovica, nekdanjega tržiškega župana, ki po ugotovitvah političnega komentatorja Mirana Videtiča sicer igra klovna, a v ozadju pridno »biznisira«. Po podatkih portala Oštro naj bi bil celo lastnik treh hiš, treh stanovanj, enega stanovanja na Hrvaškem, petih kmetijskih zemljišč in dvanajstih parcel, poleg tega ima tudi številne vrednostne papirje in manjše lastniške deleže v nekaterih delniških družbah. To z drugimi besedami pomeni, da je pravzaprav tranzicijski mogotec in poleg svojega strankarsko-vladnega šefa simbol sedanje oblastne elite, ki si lahko privošči vse, kar želi.

Celoten članek si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine