16.3 C
Ljubljana
sreda, 9 oktobra, 2024

(PREJELI SMO) Lebičevo leto na Prevaljah: Pozdravljena, pesem Koroške!

Piše: Jožko Kert, KD Mohorjan

Letos praznuje prevaljski rojak skladatelj akademik Lojze Lebič 90-obletnico rojstva.

Jubilej želimo počastiti z nizom kulturnih prireditev. Ena osrednjih bo to soboto, 12. oktobra ob 19. uri v Družbenem domu na Prevaljah. K nam prihajajo trije zbori, dva iz avstrijske Koroške – zbor DANICA iz Šentprimoža z dirigentom mag. Stankom Polzerjem, iz Pliberka prihajajo pevci MePZ PODJUNA z dirigentko Anjo Kapun. Zbora Danica in Podjuna sodita med najboljše koroške zbore, saj sta oba zbora pred leti bila proglašena na deželnem zborovskem tekmovanju za zbor leta. Iz Velenja pa prihaja Šaleški APZ, ki ga vodi Danica Pirečnik.

Koncert smo poimenovali POZDRVALJENA, PESEM KOROŠKE! – saj bodo zbori prepevali pretežno koroške ljudske pesmi, med njimi tudi Lebičeve priredbe koroških napevov iz Podjune, Roža in Zilje, ki veljajo za biser naše zborovske literature.

Koroška ima v Lebičevem opusu vidno mesto. Vse življenje je povezan z njo, saj je mama bila Korošica, doma iz Libuč v Podjuni. Skladateljeve obdelave koroških napevov so poslastica mnogim zborom na koncertih in v tekmovalnih sporedih.

Za svoje delo, povezano s Koroško, je prejel najvišje odličje – Tischlerjevo nagrado.

Ljubitelje zborovske glasbe in koroške pesmi vabimo na ta koncert. Z udeležbo boste počastili skladateljev jubilej in nagradili nastopajoče zbore za njihovo kulturno poslanstvo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine