17.9 C
Ljubljana
sreda, 9 oktobra, 2024

“Depolitizirana” RTV povsem izkrivila pomen Netanjahuvega nagovora Libanoncem

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv.si)

Javna RTV Slovenija je zavezana nepristranskemu poročanju, vendar pa resničnost razkriva drugačno zgodbo. Del govora, ki ga je izrekel izraelski premier Netanjahu, je vzel iz konteksta, del pa načrtno zamolčal v korist iranskega režima. Netanjahu je med drugim dejal, da si Libanonci zaslužijo povrnitev dni miru in da je od njih odvisno, kam bodo zavili na razpotju: lahko se osvobodijo iranske izpostave Hezbolah, ki Libanon zgolj izrablja in državo peha v širšo vojno … Spomnimo, da je Golobova vlada konec avgusta podprla zvišanje RTV-prispevka. 

Ko gre za manipulacije osrednjih medijev, je ključno to, kaj povedo, kaj poudarijo in kaj zamolčijo. To že ves čas mojstrsko počne tudi javna RTV Slovenija, ki smo jo primorani plačevati vsi, vlada pa je avgusta javni medij celo nagradila z dvigom RTV prispevka. Včeraj je imel izraelski predsednik vlade Benjamin Netanjahu nagovor, namenjen Libanoncem.

Iran je preko Hezbolaha resnični okupator Libanona
Premier je najprej spomnil na čas, ko je bil Libanon država, ki so jo imenovali “biser Bližnjega vzhoda”. Sam se tega dobro spominja. Ob tem se je vprašal, kaj se je z državo zgodilo, in si odgovoril, da ga je uničila tolpa tiranov in teroristov. Spomnil je še, da je bila država nekoč poznana po svoji strpnosti in lepoti, danes pa sta v njej zmešnjava in vojna.

Hezbolah je Libanon spremenil v frontalno iransko vojaško bazo
Nadaljeval je, da se je Izrael iz Libanona umaknil pred 25 leti. In država, ki je dejansko zasedla Libanon, ni Izrael, ampak Iran. To je tista država, ki oborožuje in financira Hezbolah, da služi interesom Irana na račun Libanona. Hezbolah pa je Libanon spremenil v skladišče orožja s strelivom in v frontalno iransko vojaško bazo.

Netanjahu: Libanonci, ste na velikem razpotju, lahko vzamete nazaj svojo državo
Le en dan po masakru 7. oktobra pred letom dni se je Hezbolah pridružil vojni proti Izraelu. Začel je neizzvan napad na izraelska mesta in državljane. Od takrat je na Izrael izstrelil več kot 8000 izstrelkov in pri tem ubil civiliste brez razlike – Jude, kristjane, muslimane in Druze. Izrael se je odločil temu narediti konec. Odločili so se, da bodo storili vse, kar je potrebno, da se njihovi ljudje varno vrnejo na svoje domove.

“Izrael ima pravico, da se brani. Tudi Izrael ima pravico do zmage! In Izrael bo zmagal!” Prepričan je, da bodo zmanjšali zmogljivosti Hezbolaha in njegove poveljnike ter njihove zamenjave. Kot je še dejal, so že uničili na tisoče teroristov. Prepričan je še, da je Hezbolah danes najšibkejši v zadnjih letih. Ob tem se je obrnil na Libanonce in jih opomnil, da stojijo na velikem razpotju in da je to njihova izbira. Lahko vzamejo nazaj svojo državo. Lahko jo vrnejo na pot miru in blaginje, je še dejal.

Portal MMC je vzel iz konteksta del Netanjahujevih besed in jih grobo zmanipuliral. (Foto: posnetek zaslona)

Hezbolah je Libanon vzel za talca v svoji/iranski vojni proti Izraelu
In če tega ne bodo storili, se bo Hezbolah še naprej na njihov račun poskušal boriti proti Izraelu z gosto poseljenih območij. Opozoril je še, da je lahko Libanon povlečen v širšo vojno, Hezbolahu pa je za to vseeno. “Kristjani, Druzi, muslimani, suniti in šiiti, vsi trpite zaradi Hezbolahove jalove vojne proti Izraelu.” Z vprašanjem, “ali je vredno”, se je obrnil na vsakega očeta in mater v Libanonu. Prepričan je, da ni nujno, da je tako.

Netanjahu: Libanon si zasluži, da se povrnejo dnevi miru
Netanjahu se zaveda dejstva, da želijo Libanonci najboljšo prihodnost za svoje otroke, in da za to opcijo obstaja tudi pot (tudi za njihova mesta, vasi in državo). Dejal je celo, da si Libanon zasluži, da se zanj povrnejo dnevi miru. Netanjahu: “Ena država, ena zastava, eno ljudstvo. Ne dovolite, da ti teroristi uničijo vašo prihodnost še bolj, kot so to storili.” Prepričan je, da ima Libanon priložnost, kakršne ni imel desetletja, da se osvobodi svojih tiranov.

RTV: Netanjahu Libanonu grozi z “uničenjem in trpljenjem, kot ga vidimo v Gazi”
“Imate priložnost rešiti Libanon, preden pade v brezno dolge vojne, ki bo vodila v uničenje in trpljenje, kot ga vidimo v Gazi. Ni nujno, da je tako. Osvobodite svojo državo Hezbolaha, da se ta vojna lahko konča.” Na MMC pa so zapisali: “Netanjahu Libanonu grozi z “uničenjem in trpljenjem, kot ga vidimo v Gazi.”

Obenem so na portalu zamolčali, da je dejansko Iran preko Hezbolaha resnično okupator Libanona (Hezbolah so celo predstavili kot nekoga, ki si prizadeva za prekinitev ognja) in da je začel z napadi na Izrael, obenem pa brez kančka obžalovanja žrtvuje in izpostavlja libanonsko ljudstvo. Prav tako niti besedice o tem, da je bil Libanon pred obdobjem Hezbolaha država gospodarske prosperitete in sožitja med verstvi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine