17.1 C
Ljubljana
sreda, 9 oktobra, 2024

Se Golobova vlada pripravlja na izdajo Ukrajine? Govori se o tajnem diplomatskem kanalu med Ljubljano in Moskvo

Piše: Nova24tv.si

Poslanci Levice so pred dnevi javno pozvali vlado, katere del so, da zaustavi vojaško pomoč Ukrajini. Stališče skrajne in proti Natu usmerjene stranke bi lahko brezskrbno “vrgli čez ramo” kot del folklore političnih skrajnežev, če se ne bi hkrati pojavili indici, da ima poziv tudi širšo vladno podporo. Eden izmed teh indicev je, da naj bi se med Ljubljano in Moskvo vzpostavil tihi diplomatski kanal. 

Vladi naklonjeno Delo je poročalo, da so vse od izročitve ruskih vohunov, ki so bili zajeti na slovenskih tleh, ponovno odprti tihi diplomatski kanali z Moskvo. Po tem tihem kanalu naj bi Golob sporočil oblastem v Kremlju, da si ne predstavlja, da bi mirovna pogajanja za dokončanje vojne v Ukrajini potekala brez Rusije. Delo tudi poroča, da naj bi na “sončnem dvoru” izgubljali na veljavi prozahodni “prišepetovalci”, ki bodo posledično imeli vse manjši vpliv na snovanje politike do Rusije.

Obiskovanje tekem NBA namesto mirovnih konferenc
Temu pritrjuje tudi premierjevo vedenje junija letos, ko se je raje udeležil košarkarske tekme v Dallasu z Luko Dončićem kot pa mirovne konference v Švici z ukrajinskim predsednikom Zelenskim. Tudi na levem polu je tedaj povzročil veliko nejevolje. Predsednica države ga je malodane obtožila neodgovornosti in zanemarjanja dolžnosti, medtem ko je na družbenih omrežjih objavljal “selfije” s partnerko Tino Gaber. Tovrstno zanemarjanje dolžnosti bi bilo mogoče interpretirati kot svojevrstno, celo ekscentrično signaliziranje Kremlju.

Golobov “pivot”
Tudi ni nobena skrivnost, da Golobova vlada vodi politiko stran od zahodnega konsenza. Ta trend je manj opazen v politiki do Ukrajine, zato pa toliko bolj v politiki do izraelsko-palestinskega konflikta, kjer se Slovenija ne vede in komunicira kot članica zahodnega bloka, temveč gibanja neuvrščenih. Tako ukrajinsko vprašanje kot tudi odnos Slovenije do Izraela naj bi bila razlog obiska direktorja ameriške obveščevalne službe v Ljubljani pred dnevi.

Vprašanje, kako daleč lahko seže poziv Levice, ostaja odprto. Da imata stranki SD in Svoboda protizahodne tendence, ni skrivnost. Spomnimo se le glasovanj nekdanjega evropskega poslanca Milana Brgleza in aktivnega spletnega aktivizma poslanca Svobode Miroslava Gregoriča. 

Dr. Pogačnik: Slovenija ostaja na margini
Dr. Miha
 Pogačnik trdi, da tovrstno poročanje o “tihih diplomatskih kanalih” ni primerno, saj bi Slovenija, v kolikor bi dejansko želela vplivati na razvoj dogodkov, potrebovala mandat večjih sil. “Golobova vlada je enostavno prešibka, da bi lahko diktirala neko rešitev ali pa prinesla na mizo nekaj, kar bi EU in NATO z veseljem sprejela, ne da bi se prej glede tega konsultirala,” razloži.

Mednarodni pravnik dr. Miha Pogačnik (Foto: STA)

Spregovoril pa je tudi o ozadju tovrstnih komunikacijskih kanalov. “Jasno, Slovenija je polna nostalgije po bivših in novih socialističnih državah. Vlada je Slovenijo zapletla v stvari, v katere ji ne bi bilo treba. Ima znan odnos do avtokratskih in teokratskih in celo diktatorskih režimov. Tudi predsedovanje Varnostnemu svet ZN ni prineslo ničesar novega.” 

Ko smo sogovornika povprašali, kaj bi predsednik vlade pravzaprav mislil z izjavo, da si mirovnih pogajanj brez Rusije ne zna predstavljati, gre namreč za svojevrstno tavtologijo, odgovarja: “Za kakršnakoli pogajanja morata obstajati dve strani, ampak nobena od teh strani ni vlada dr. Goloba, ki je pod črto nikakršen faktor pri reševanju kateregakoli svetovnega vprašanja in tudi nikoli ne bo. Tovrstne izjave so zanimive zgolj za slovensko javnost.”

Informacijo o tihem komunikacijskem kanalu sicer označuje za senzacionalistično poročanje. “Če pa je naš predsednik vlade sposoben preprečiti agresijo Rusije nad Ukrajino, z vsemi posledicami, ki jih je ta prinesla … torej doseči umik Rusije v njene mednarodno priznane meje, plačilo reparacij Ukrajini, izročitev vojnih zločincev s predsednikom Putinom vred, potem pa je to sijajno, saj se bomo vzpeli v status velesile,” sarkastično zaključi dr. Pogačnik.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine