10.8 C
Ljubljana
sobota, 12 oktobra, 2024

Čeferin prezrl rasistični incident? Uefa ni ukrepala, obrnili so se na Fifo

Piše: C. R. 

Ne glede na včasih že bizarno obsedenost z iskanjem rasistov v slogu prebujenske ideologije, pa je treba priznati, da si je tokrat črno piko prislužila kar Uefa, ki jo vodi Aleksander Čeferin, saj se je organizacija, ki jo vodi, “naredila Francoza” v enem od incidentov. 

Nogometaša italijanskega prvoligaša Coma Marca Curta, ki sicer kot posojen igralec letos nastopa za Ceseno, je namreč Mednarodna nogometna zveza (Fifa) kaznovala s prepovedjo igranja na desetih tekmah, ker je na julijski prijateljski tekmi Coma proti Wolwerhamptonu v Marbelli z rasističnimi opazkami žalil tekmečevega igralca, Kitajca Hwanga Hee Chana.

Kot poročajo tuji mediji, je Curto svojemu soigralcu za Kitajca dejal (kar se v angleščini sliši kot besedna igra): “Ignoriraj [Hwanga], on misli, da je Jackie Chan”. Jackie Chan je sicer pisatelj, režiser, igralec in mojster borilnih veščin.

Kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, bo moral Curto počivati na petih tekmah, preostali pet tekem pa je pogojna kazen za dobo dveh let. Branilec Coma bo moral tudi na izobraževanje v organizacijo, ki jo bo odobrila Fifa.

Wolverhampton se je po incidentu pritožil na Evropsko nogometno zvezo (Uefa), vendar pa slednja ni storila ničesar, češ da ni šlo za tekmo pod njenim okriljem. So pa zato prošnjo uslišali na Fifi. Direktor nogometnih operacij in uprave Wolverhamptona Matt Wild se je nogometni zvezi zahvalil za njihovo podporo med postopkom. “Suspenz, izrečen igralcu, pošilja jasno sporočilo, da rasizem in diskriminatorno vedenje ne bosta tolerirana v nogometu ali družbi,” je dejal.

Mnenja o tem, ali se je kaznovani italijanski igralec res izražal rasistično, so sicer različna. Bi bilo pa zanimivo izvedeti, zakaj so se pri tem na Uefi naredili, kot da s tem nimajo nič. Aleksander Čeferin se je sicer že večkrat medijem pohvalil z ničelno toleranco do rasizma.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine