14.5 C
Ljubljana
torek, 8 oktobra, 2024

(ŠKANDAL) Hipokrat bi se obračal v grobu! Pol milijona za spremembo spola namesto za mariborsko onkologijo

Piše: Nova24tv.si

Zavod za zdravstveno zavarovanje je razkril, koliko je bilo v zadnjih letih porabljeno za posege spremembe spola. Vsota v groben ustreza denarju, ki bi ga bilo potrebno zbrati za dokončanje mariborske onkologije. 

Po poročanju Siola je ZZZS od leta 2019 odobril zdravstvene posege za operacijo spola 30 osebam. Vsega skupaj je bilo opravljenih 76 različnih posegov, ki so davkoplačevalce stali približno 536 tisoč evrov, torej krepko več kot pol milijona evrov. Najdražji poseg je stal skoraj 31,6 tisoč evrov.

ZZZS je največ finančnih sredstev za spremembo spola porabil v postepidemičnem obdobju, leta 2022, ko se je v ta namen namenilo skoraj 183 tisoč evrov. Lansko leto je ZZZS kar 7,5 odstotka celotnih sredstev, namenjenih zdravljenju v tujini, porabil za tovrstne posege.

Vprašanje smotrnosti javnega financiranja tovrstnih posegov je postala aktualna, ko je v medijih odjeknila zgodba Marjane oz. osebe slovenskega državljanstva, ki je v Beogradu prestala operativni poseg spremembe spola, financiran s strani ZZZS.

Slika je simbolična. Foto: Pixabay

500 manjkajočih milijonov za mariborsko onkologijo
Razkritje je odprlo javno debato o smotrnosti financiranja tovrstnih posegov, še posebej v času, ko državljani in državljanke z lastnimi očmi spremljajo hiranje zdravstvenega sistema. Ta se sooča z gmotnim pomanjkanjem, premajhnim številom zdravnikov, odhajanjem zdravstvenega kadra v tujino in korupcijo.

Še posebej pa bode v oči podatek, da se višina sredstev, ki so bila v zadnjih letih namenjena posegom za spremembo spola, skoraj povsem sklada z višino sredstev, ki bi bila potrebna za dokončanje mariborske onkologije.

Kot poroča Maribor24, je Društvo za boj proti raku Štajerske-Maribor odprlo bančni račun, na katerem se zbirajo sredstva, ki bi se namenila za premostitev zastoja gradnje druge faze nadgradnje onkologije. Zapletlo se je s stanovalci, ki ne želijo pristati na ponujeno ceno s strani Ministrstva za zdravje, saj si za ponujeno ceno ne morejo kupiti novega doma, večina jih niti ni kreditno sposobnih.

Mediji poročajo, da bi bilo potrebno zbrati med 300 in 500 tisoč evrov, torej manj ali pa ravno toliko, kolikor je ZZZS v preteklih letih že namenila za operacije spremembe spola.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine