14.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 7 oktobra, 2024

Kaj pomenijo najnovejša imenovanja za kardinale? Med novimi kardinali tudi beograjski nadškof, ne pa tudi zagrebški

Piše: Gašper Blažič

Sodeč po seznamu najnovejših kardinalskih imenovanj ravno v času zadnjega plenarnega zasedanja vesoljne sinode prihaja do novih velikih sprememb. Poleg škofa slovenskega porekla Vinka Bokaliča Igliča v Argentini je na seznamu novih kardinalov še eno zanimivo presenečenje.

Na seznamu novih kardinalov je tudi Ladislav Nemet (László Német), beograjski škof. Pred tem je bil škof v Zrenjaninu, v Beogradu pa je leta 2022 nasledil našega rojaka Stanislava Hočevarja. Po narodnosti je sicer Madžar, kot duhovnik je do škofovskega imenovanja in posvečenja leta 2008 deloval kot član kongregacije Misijonarjev Božje besede (verbiti). Podiplomsko je študiral v Lublinu na Poljskem ter na Gregoriani v Rimu, nekaj časa je deloval na Filipinih in na Dunaju, kjer je tudi predaval dogmatiko.

Nadškof Nemet (1956) je tako prvi kardinal v zgodovini Srbije, nekoliko presenetljivo pa med novimi kardinali (spet) ni zagrebškega nadškofa Dražena Kutleše, čeprav je Zagreb bojda “kardinalska nadškofija” zaradi svojega zgodovinskega položaja v jugovzhodni Evropi. Na območju bivše Jugoslavije sta bila še do nedavnega na položaju celo dva kardinala in sicer Josip Bozanić v Zagrebu ter Vinko Puljić v Sarajevu, oba sta se medtem že upokojila. No, morda bo Kutleša, ki je sicer tudi vizitator za Cerkev na Slovenskem, imel naslednjič več sreče, zagotovo pa ima veliko več možnosti kot kateri od slovenskih ordinarijev. Čeprav se pri papežu Frančišku, glede na to, da je med kardinale prvič v zgodovini uvrščen tudi beograjski nadškof, nikoli ne ve …

Je pa Sveti sedež zadnje čase na Hrvaškem imenoval več novih škofov. Zadnje imenovanje je bilo objavljeno prav danes, saj je bil za novega senjsko-gospiškega škofa imenovan dosedanji generalni vikar vojaškega ordinariata na Hrvaškem msgr. Marko Medo. Pred slabim mesecem dni je bil za kotorskega škofa v Črni gori imenovan hercegovski frančiškan Mladen Vukšić, njegov predhodnik Ivan Štironja, prav tako iz Hercegovine, je sedaj že nekaj časa puljsko-poreški škof. Novega škofa ima Banjaluka, kjer je Franja Komarico nasledil Željko Majić, v Požegi pa je novi škof postal frančiškan Ivo Martinović.

V približno istem času je novi beograjski kardinal dobil v Zrenjaninu naslednika in sicer Mirka Štefkovića. V pričakovanju pa so tudi verniki koprske škofije, ki pričakujejo naslednika škofa Jurija Bizjaka.

Kot smo poročali, je bil za novega kardinala imenovan Vinko Bokalič Iglič, nadškof v Santiagu del Estero v Argentini. Prvi slovenski kardinal je bil sicer Jakob Missia, krajši čas ljubljanski škof in nato goriški škof. Nato sta sledila še dva: nadškof v Torontu Alojzij Ambrožič in upokojeni ljubljanski nadškof Franc Rode.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine