14.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 7 oktobra, 2024

Ankete: Svoboda padla pod 20 odstotkov

Piše: Spletni časopis

Podpora Svobodi Roberta Goloba je padla krepko pod 20 odstotkov, na 18,5 odstotka, na njen račun se vzpenja SD Matjaža Hana, to kaže primerjava raziskave agencije Parsifal za Novo24TV, če jo primerjamo z zadnjo raziskavo Mediane za POP TV.

Ko je bila v začetku leta zadnjič Svoboda tako nizko in bi jo SD lahko začela tudi ogrožati, se je zgodila afera Litijska, ko je za nakup razpadajoče stavbe, ki so jo na vrat na nos čez novo leto kupili Dominika Švarc Pipan (takrat SD), Klemen Boštjančič (Svoboda) in Robert Golob, SD obveljala za glavnega krivca zaradi spretnih spinov medijev pod vplivom Svobode. Stranki imata skupno bazo volivcev.

Zaradi škandala so v SD zamenjali celoten vrh, a so na evropskih volitvah potem komaj prišli v evropski parlament. Z enim sedežem. Veliko bolje se ni končalo niti za Svobodo, ki se je dobila le dva. SDS štiri. Zanimivost raziskave Parsifala je, da so merili tudi Stranko Glas upokojencev Pavla Ruparja, ki bi se uvrstila v parlament z višjim deležem kot Vesna Urše Zgojznik in Levica Aste Vrečko.

Na vrhu daleč pred vsemi s 36,1 odstotnim deležem ostaja SDS Janeza Janše, povsem na dnu, tik nad pragom, ki še zagotavlja sedeže v DZ pa je Levica Aste Vrečko. Tik pod pragom sta SLS Marka Balažica in Resni.ca Zorana Stevanovića.

Letos sploh najnižji delež Svobode pokaže tudi grafika z daljšim časovnim prikazom, a pri tem je dobro upoštevati, da Nova24TV rezultatov meritev ne objavlja vsak mesec.

V grafikah in članku v Spletnem  časopisu so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke. To so praviloma tiste, ki anketiranim niso ponujene, se jih pa sami spomnijo. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse  preglednice povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine