14.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 7 oktobra, 2024

(NEURADNO) SDS osvojila skoraj polovico vseh glasov v Kmetijsko-gozdarsko zbornico

Piše: e-maribor

Forum za kmetijstvo in podeželje SDS, ki ga vodi nekdanji kmetijski minister Jože Podgoršek, je po neuradnih rezultatih na volitvah v svet Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije osvojil kar 21 od 44 mandatov.

V nedeljo je dobrih 110.000 kmetov kot fizičnih članov volilo predstavnike v svet zbornice, ki je najvišji organ zbornice, in svete 13 območnih enot.

Po prvih delnih neuradnih izidih je velik zmagovalec z 21 svetniškimi mandati Forum za kmetijstvo in podeželje SDS (pred štirimi leti so dobili le šest sedežev). Sledijo društvo Slovenski kmet (9), združena kmečki sindikat in Lista Romana Žvegliča (4), Slovenska kmečka zveza (SKZ) in Kmečko društvo Nova Slovenija (po 3), po enega svetnika pa bodo imeli Kmečka iniciativa, Govedorejska društva Dobrepolje, Ribnica in Velike Lašče, Lista Antona Hohlerja in Kmečka lista Petra Vriska, ki je poleg SKZ, ki je imela doslej petnajst svetnikov, največja poraženka letošnjih zborničnih volitev.

Forum za kmetijstvo in podeželje SDS je zmagal v vseh volilnih enotah (VE). Najbolj prepričljiva zmaga Foruma SDS je bila v Postojni, kjer je Forum SDS dobil kar 5 mandatov. Po neuradnih rezultatih v VE Maribor je dobil Janko Rojko iz Dupleka največ, kar 134 glasov.

Nekateri potencialni kandidati za predsednika zbornice, ki ga bodo novoizvoljeni svetniki na ustanovni seji konec meseca izglasovali iz svoje srede, so bili na volitvah uspešni. To so sedanji predsednik Roman Žveglič, bivši kmetijski minister ter aktualni predsednik Foruma za kmetijstvo in podeželje pri SDS Jože Podgoršek, predsednik Kmečke iniciative Boštjan Slemenšek in predstavnik društva Slovenski kmet Robert Golc, ki je vodja oddelka za kmetijsko svetovanje v kranjskem kmetijsko-gozdarskem zavodu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine