9.9 C
Ljubljana
nedelja, 6 oktobra, 2024

V novi številki Demokracije preberite intervju: poslanec Rado Gladek: »Še najbolje za Slovenijo bi bilo, da odstopi celotna vlada z Robertom Golobom na čelu«

Piše: Vida Kocjan         

Poslanec SDS Rado Gladek je član več parlamentarnih odborov in novoustanovljene parlamentarne komisije za ugotavljanje poslovanja Gen-I. Zato je tudi naš pogovor potekal v tej smeri. Gladek pravi: »Minister Boštjančič se počuti nedotakljivega, posledično se obnaša arogantno, vendar menim, da bo ga ta aroganca in način razmišljanja, da mu je vse dovoljeno, kmalu stala ministrskega položaja.«

V državnem zboru je na zahtevo poslanske skupine SDS potekala nujna seja odbora za finance, katerega podpredsednik ste. Obravnavali ste vprašanja odgovornosti ministra za finance Klemena Boštjančiča. Kaj je bil razlog, da ste se odločili za ta sklic?

Pri aferi Litijska se namenoma pozablja na odgovornost ministra za finance Klemena Boštjančiča. Minister za finance je prvi, ki je odgovoren za transparentno in zakonito porabo davkoplačevalskega denarja. Zelo nenavadno je, da je bil denar za nakup podrtje na Litijski zagotovljen v tako kratkem času in med božično-novoletnimi prazniki. Po naših informacijah je bilo vse do sredine decembra 2023 stališče ministrstva za finance, da se ne zagotovijo sredstva za nakup stavbe na Litijski, nato pa je minister čez noč spremenil odločitev in zagotovil sredstva iz proračunske rezerve. Na tem mestu je treba pojasniti, da se sredstva proračunske rezerve lahko porabijo izključno za nepredvidene namene, pri tem pa je takratna ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan zatrjevala, da so aktivnosti za nakup potekale že od sredine leta 2023, kar so jasno pokazale ugotovitve revizijskega poročila Računskega sodišča RS.

Minister za finance se glede Litijske še vedno izogiba odgovornosti. Dejstvo je, da je aktivno sodeloval pri zagotovitvi sredstev in teh brez njegove privolitve ne bi bilo. Po naših informacijah je tik pred formalno potrditvijo nakupa potekal sestanek na ministrstvu za finance, ki so se ga udeležili tako minister za finance in danes že nekdanja ministrica za pravosodje kot njuni tesni sodelavci.

Povsem jasno je, da je pri nakupu Litijske prišlo do netransparentnosti, nepravilnosti in tudi nezakonitosti. Na seji odbora za finance, ki je potekala na zahtevo poslanske skupine Slovenske demokratske stranke, je minister za finance izjavil: »In zdaj, če se vrnem na Litijsko in računalnike, absolutno mislim, da je bilo vse narobe z Litijsko. Katastrofa. Jaz sam, mislim, da je zadaj organiziran kriminal, ker tega ne more en človek izpeljati.« Minister za finance je torej z zelo težkimi besedami ocenil dogajanje pri nakupu Litijske in glede na to, da je imel pri tem ključno vlogo, je dejansko on, če se izrazim po njegovo, del tega organiziranega kriminala. V zvezi z nakupom Litijske so bile opravljene vsaj tri revizije in v interesu javnosti bi bilo, da se poročila vseh treh revizij javno objavijo.

Koalicija je ministra podprla, Boštjančič je deloval arogantno. Vas je to presenetilo?

Nobeno presenečenje ni, da poslanci Gibanja Svoboda podpirajo svojega ministra, podpredsednika vlade in podpredsednika Gibanja Svoboda. Bolj preseneča drža koalicijskih poslancev iz vrst Socialnih demokratov in Levice, ki očitno ne zmorejo javno izpostaviti nepravilnosti, čeprav se jih očitno zavedajo in jih brez težav izražajo po parlamentarnih kuloarjih.

Naj poudarim, da so poslanci koalicije že večkrat zagovarjali svoje ministre in nato čez noč spremenili svoje mnenje. Zadnji primer je tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, ki je preživela prvo interpelacijo z glasovi koalicijskih poslancev kljub že takrat znanim obremenilnim dejstvom glede njenega slabega dela in nakupa 13.000 računalnikov, katerih velik del še vedno leži v skladišču.

Minister Boštjančič se počuti nedotakljivega, posledično se obnaša arogantno, vendar menim, da bo ga ta aroganca in način razmišljanja, da mu je vse dovoljeno, kmalu stala ministrskega položaja.

Celoten intervju si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine