12.3 C
Ljubljana
sobota, 5 oktobra, 2024

Golobova vlada znova nagrajuje sebi naklonjene nevladnike; tokrat z razpisom za “digitalno državljanstvo”

Piše: Ž. K. (Nova24TV.si)

Vlada Roberta Goloba še naprej nagrajuje sebi naklonjene nevladne organizacije. Tokratni razpis za trošenje javnega denarja se imenuje “Digitalno državljanstvo v vzgojno-izobraževalnih zavodih”. Od dveh prispelih vlog je bila izbrana vloga konzorcija Univerze v Ljubljani (Pedagoške fakultete), del katerega sta tudi politično levo usmerjena Radio Študent in Danes je nov dan. 

Namen razpisa je značilno nedoločen in neotipljiv. Na vladni spletni strani pišejo, da je cilj “okrepiti zavedanje o pomenu in razvijati kompetence s poudarkom na digitalnem državljanstvu v kontekstu vzgoje in izobraževanja.”

Zmagovalni konzorcij sestoji iz naslednjih članov: Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede oziroma center Safe.si, ARNES – Akademska in raziskovalna mreža Slovenije, ČASORIS, Zavod za informiranje in izobraževanje, IPM Inštitut za politični menedžment, Danes je nov dan, inštitut za druga vprašanja, Zavod Radio študent, Zavod Nora, Center sodobnih zasvojenosti (LOGOUT), Pedagoški inštitut in Fakulteta za informacijske študije.

Za izvedbo projekta bo v naslednjih letih prejel 850 tisoč evrov. Prvo izplačilo bo izvedeno že letos, in sicer v višini 170 tisoč evrov.

Vir: Razpisa dokumentacija

Med člani konzorcija je tudi organizacija “Danes je nov dan”, ki je našim bralcem dobro poznana. Je del samoimenovanega “Glasu ljudstva”, konglomerata politično levo usmerjenih in vladi naklonjenih nevladnih organizacij. Organizacija Danes je nov dan se je aktivno borila in protestirala proti vladi Janeza Janše. Po spremembi oblasti so nekateri vidni predstavniki protestnikov nastopili v oddaji Tarča. Ko je novinarka vprašala soustanovitelja inštituta “Danes je nov dan” Filipa Dobranića, zakaj vendar ne protestirajo tudi proti nepravilnostim vlade Roberta Goloba, je ta preprosto odgovoril, parafraziramo, da je civilna družba utrujena in morajo paziti, da ne “pregorijo”. Več – TUKAJ.

Doslej prejeli preko 300 tisoč evrov
Omenjeni projekt pa še zdaleč ni edini finančni vir nevladnih provladnikov. Na račun Danes je nov dan se je doslej steklo več kot 300 tisoč evrov, v letošnjem letu pa skoraj 40 tisoč evrov.

Vir: ERAR

Največja finančna injekcija je prišla s strani “Kreativnega središča center Rog”, ki jim je nakazalo 26,7 tisoč evrov.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine