12.3 C
Ljubljana
sobota, 5 oktobra, 2024

V Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu pri Ljubljani danes srečanje skavtskih voditeljev iz vse Slovenije

Piše: C. R., STA

V Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu pri Ljubljani se bo danes srečalo okoli 500 skavtskih voditeljev iz celotne Slovenije. Za prostovoljce dogodek predstavlja priložnost za nabiranje novih znanj in seznanitev z aktualnimi smernicami na področju vzgoje, so pred dogodkom sporočili iz Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov.

Prostovoljci se bodo na srečanju udeležili delavnic, ki jih zanje pripravljajo strokovnjaki z različnih področjih. Letos bodo med drugim sodelovali strokovnjaki s področja duševnega zdravja, gibanja, prehrane, digitalnih zasvojenosti, karierne poti in vzgoje, ki bodo prostovoljcem ponudili konkretne vsebine in smernice, kako voditi skupino otrok in mladih. Nekatere izmed delavnic bodo izvedene v sklopu programa Zdravo!, ki ga skavti izvajajo pod okriljem ministrstva za zdravje.

Skupno srečanje mladinskih voditeljev pri skavtih teče že približno osem let, je za STA pojasnila vodja projekta Zdravo! Mateja Mehle. “Na srečanju želimo mladim voditeljem dati vsebine, ki bi jim prišle prav pri vodenju svojih skupin. Hkrati jih želimo motivirati, jim dati energije, jim ponuditi opcijo za mreženje, da si lahko čim bolj delijo dobre prakse in kasneje kakovostno vodijo svoje skupine,” je pojasnila.

Prostovoljci pa na srečanju po besedah Mehle prav tako dobijo motivacijo za delo. “Potem ko vidiš veliko ljudi na kupu, ki se trudijo delati nekaj dobrega, si tudi sam bolj motiviran, da daruješ svoj čas za dober namen,” meni.

Geslo državnega srečanja voditeljev je Ja, prosim?. Kot so sporočili skavti, želijo z dogodkom voditelje spodbuditi, da se v življenju ne bojijo odzvati na različne klice. Naj bo to klic prijatelja v stiski, sovoditelja, ki potrebuje pomoč pri načrtovanju skavtskega programa, poklicanost v smislu poklicne kariere. Z geslom pa želijo tudi poudariti pomen prostovoljstva kot ene temeljnih skavtskih vrednot, ki jo živijo in spodbujajo na vsakem koraku.

Glavno poslanstvo Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov je po besedah Mehle vzgoja otrok in mladostnikov. S pomočjo skavtske vzgoje jih želijo vzgojiti v pristne, samostojne, odgovorne in zdrave ljudi, kristjane in državljane.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine