10 C
Ljubljana
petek, 4 oktobra, 2024

Izsledki revizije Alenke Bratušek povsem v skladu s kapitalskimi interesi levice

Piše: Nova24tv.si

Ministrica za infrastrukturo se je podala na medijsko ofenzivo. Slovensko javnost želi prepričati, da je cena prenove Železniške postaje Jesenice upravičena. Najela je tuje revizorje, ki so potrdili pričakovanja naročnika revizije. Ugotovili so, da je cena še premajhna. Mnogi so se ob tem spomnili časov njene vlade, ki so jo prav tako zaznamovale dražitve infrastrukturnih projektov.  

Ministrstvo za infrastrukturo je revizijo projekta prenove železniške postaje zaupalo strokovnjakom iz avstrijske družbe IKK in nemške družbe TÜV SÜD Rail. Ti so ugotovili, da Slovenija železniško vozlišče v Jesenicah nujno potrebuje, da je bila projektantska ocena stroškov prenizka, ponovitev razpisa so odsvetovali in poudarili, da je izbira domačih izvajalcev dobra, saj jim omogoči izgradnjo referenc.

Skratka, skoraj do črke natančno in povsem nepresenetljivo so potrdili stališče naročnika revizije in investitorja v projekt prenove. Iz ugotovitev revizije izhaja, da bi slovenska javnost pač morala sprejeti eksponentno rast cen projekta. Ocena stroškov projekta je leta 2022 znašala 81 milijonov evrov, nato je ob objavi javnega naročila ocena stroškov znašala že 137 milijonov, najnižja prispela ponudba pa je bila zastavljena pri 170 milijonih.

V kolikor bi se podali v polje špekulacije, bi dejali, da je ministrstvo pač naročilo izdelavo mnenja, ki bi upravičilo previsoke cene in s tem zadostilo kapitalskim interesom tranzicijske levice. Za nadgradnjo jeseniške železniške postaje je namreč najbolj zainteresiran Škrabčev Riko, del Kučanovega omrežja Forum 21, ki je podal 170 milijonsko ponudbo. In ta ponudba je očitno “ravno prava”.

Janez Škrabec je del vplivnega omrežja Kučanovega Foruma 21. (Foto: Bobo)
Svarilo pred ponovitvijo razpisa
Ministričini revizorji pa so podali tudi nekakšno svarilo pred ponovno objavo razpisa. Franz Lückler, ki je podal izsledke revizije, je namreč povedal: “Iz izkušenj kot direktor Asfinaga vem, da ponovni razpis vodi do 15 odstotkov višjih stroškov. Treba je upoštevati globalne razmere – pri takih projektih je najbolje, da se zaposlujejo lokalna podjetja ter da se domačim podjetjem omogoči, da pridobijo reference.” Z drugimi besedami, ponudbo Škrabčevega Rika bo pač potrebno sprejeti, sicer bo še huje!

 

Premierkin aneks
Ta zgodba pa na moč spominja na zadnje dni vlade Alenke Bratušek, ko je premierka tik pred odhodom iz Gregorčičeve Petričevemu Kolektorju odobrila aneks, težak 600 tisoč evrov. Tudi Petričev Kolektor sodi v omrežje Foruma 21. Ministrica je pred tem sicer zatrjevala, da nepotrebnih aneksov ne bo, celo da bo “grizla in sekala lovke”.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine