10 C
Ljubljana
petek, 4 oktobra, 2024

Iranski ajatola polaga veliko upanja v “svojo” teroristično organizacijo Hezbolah, podprl tudi lanski napad Hamasa

Piše: C. R. 

Hezbolahov boj proti Izraelu je ključen za vso regijo, je danes v redkem javnem nastopu izjavil iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej. Ob tem je tako napad Hamasa 7. oktobra kot nedavni iranski raketni napad na Izrael označil za legitimen, rekoč da se ima vsak narod pravico boriti proti agresorju. Pozval je tudi k enotnosti med muslimani.

“Naš sovražnik je en sam,” je dejal Hamenej in dodal, da želi ta sovražnik, ki je skupen Irancem, Palestincem, Libanoncem, Egipčanom, Iračanom, Jemencem in Sircem, sejati razdor med muslimani. V luči tega je pozval k enotnosti med njimi, poročajo tuji mediji.

Po njegovih besedah je boj libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah proti Izraelu ključen za ves Bližnji vzhod. Ob tem je tako Hamasov napad 7. oktobra kot nedavni iranski raketni napad na Izrael označil za legitimen, rekoč da se ima vsak narod pravico braniti pred agresorjem.

“To, kar so storile naše oborožene sile, je bila najmanjša kazen za agresijo izraelskega režima,” je zatrdil in dodal, da se imajo tudi Palestinci pravico braniti. “Nobeno sodišče ali mednarodna organizacija ne more kriviti palestinskega ljudstva, ker preprosto brani svojo domovino,” je dejal Hamenej in napovedal nadaljevanje boja t. i. osi odpora proti Izraelu.

“Vsak udarec sionističnemu režimu je usluga vsemu človeštvu,” je še dejal dolgoletni vrhovni voditelj islamske republike, ki je večino govora podal v arabščini, pri čemer je imel ob sebi puško.

Medtem je na obisk v Bejrut prispel iranski zunanji minister Abas Aragči, ki se bo tam sestal z libanonskim premierjem Nadžibom Mikatijem in predsednikom libanonskega parlamenta Nabihom Berijem, sicer tesnim zaveznikom Hezbolaha.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine