11.9 C
Ljubljana
četrtek, 3 oktobra, 2024

(SINODA) V Rimu gre zares: mesec oktober v znamenju sinodalnega zasedanja

Piše: Blagovest.si

Mesec rožnega venca je kot nalašč za molitveno podporo enemu najpomembnejših dogodkov v Cerkvi v zadnjem času. Gre za sinodo o sinodalnosti, kakor jo v ljudskem jeziku imenujemo. Sedaj je prišlo na vrsti plenarno zasedanje, na katerem sodeluje tudi slovenski delegat, celjski škof Maksimilijan Matjaž. 

Slednji se je na pot proti Rimu odpravil že v nedeljo in bo v Rimu preživel ves mesec. Prvi dnevi so bili namenjeni duhovnemu odmiku pred skorajšnjim začetkom. Danes pa se sklepni del sinode začenja zares. Trajal bo do 27. oktobra, na dan, ko obeležujemo obletnico molitve predstavnikov verstev za mir iz leta 1986.

Ob tem objavljamo izsek pogovora s škofom Maksimilijanom Matjažem v tedniku Družina:

“Mislim, da moramo biti prepričani, da lahko ponudimo nekaj, česar ne more ponuditi nihče drug. Prenova, ki se dogaja okrog sinodalnosti, je priložnost, da spet pride na površje tisto, kar je temeljno v krščanstvu. Bistvo krščanstva je namreč občestvenost, ki je prva od glavnih tem sinode. Danes je v naši družbi velika bolezen individualizem in prisilna enakost. Občestvo pa se lahko gradi samo tam, kjer se ceni različnost ljudi. Cerkev mora biti dom. Naša vera je zgrajena na principu troedinega Boga, kot je rekel že Jezus: Ne moreš ljubiti Boga, če ne ljubiš svojega bližnjega (prim. Mr 12,31). Danes je družba žejna občestvenosti, sprejetosti, gostoljubja in domačnosti. Drug poudarek je na participaciji ali soudeleženosti. Vsak lahko skupnost obogati s svojimi darovi, če je njegova vloga ovrednotena – gre za ozaveščanje našega izvornega človeškega in krstnega dostojanstva. Tretji temelj je misijonsko poslanstvo, ki je naš smisel. Jezus naroča: »Pojdite in naredite vse narode za moje učence« (Mt 28,19). Poklical jih je, da bi bili z njim in da bi jih pošiljal ozdravljat in oznanjat (prim. Mr 3,14). Zavest poslanstva in smiselnosti življenja je danes zelo aktualna. Smisel pa se odkrije, ko človek prestopi ograje svojega interesa,” je dejal.

Več TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine