12.1 C
Ljubljana
torek, 1 oktobra, 2024

(PREJELI SMO) Vili Kovačič: Kako sem iz nekdanjega nasprotnika TEŠ6 postal njegov zagovornik (od Kučanovega Foruma 21 do predsednice države, kanala c0 in NEK2)

Piše: Vili Kovačič, Ljubljana

Malo je dogodkov ali projektov, ki bi bili tako močan koncentrat  stranpoti in zlorab demokracije, kot jih je prinesel projekt TEŠ6 in zakon o državnem poroštvu julija 2012.

A enako kot to, je pomembno tudi dejstvo, da je leto poprej 29. aprila 2011 pisal odvračilno pismo poslanec Andrej Vizjak predsedniku vlade Borutu Pahorju. Pismo še obstaja in velika laž, ki jo širi levica, je, da je TEŠ6  produkt manjšinske Janševe vlade 2012, čeprav gre v resnici  za produkt leve koalicije poslancev, na čelu s Srečkom Mehom, Bojanom Kontičem ter Andrejo Katič – takrat direktorico velenjske občinske uprave, ki so družno in zelo brutalno poleti 2012  v DZ, povsem enako kot to dela danes stranka Svoboda, izsilili državno poroštvo, ki je projektu TEŠ6  dalo nov zagon, namesto da bi proučili 40-krat cenejšo in bolj ekonomično posodobitev bloka 4 in  bloka 5, kot je to predlagal nekdanji minister Andrej Vizjak.

A ta rešitev, kot danes vemo, ni bila dovolj »donosna« za rdečo šaleško navezo, ki je podobno na silo, kot to danes počne vodilna stranka »Svoboda«, izsilila državno poroštvo za TEŠ6.  Žal o tem ni pisal in poročal noben vodilni medij, niti tega v poročilu preiskovalne komisije ni ugotovil niti posebni »preiskovalec« Matjaž Hanžek, ki se je izognil zaslišanju skupine DavkoPlačevalciSeNeDamo, kar  sem mu večkrat vztrajno, a neuspešno predlagal in zahteval.

A danes se oglašam – ne zato, da se  razkrijejo pravi in odločilni akterji zablodelega in trikrat preplačanega projekta, ampak da opozorim na najnovejšo  norost, ki jo načrtuje vlada, ki hoče zdaj TEŠ6 likvidirati in po manj kot 10 letih dobro delujočo TEŠ6 poslati v stečaj.

Seveda je v ozadju tega že na zunaj vidnega absurda znana in preprosta računica: dobičke je treba privatizirati, izgube socializirati! In to celo z embalažo humanitarne dejavnosti – prek gospodarske javne službe naj bi namreč zagotovili ogrevanje za prebivalce Šaleške doline. Tako naj bi TEŠ6 po novem proizvajal zgolj in samo toploto – ne pa tudi elektrike.  Čeprav z manjšo obratovalno močjo od 40% TEŠ6 sploh ne more funkcionirati.

Tako postaja naš energetski genij, predsednik vlade Robert Golob celo humanitarni delavec, nekakšen šaleški Dedek Mraz, ki bo ogrel dolino, ob čemer fizikalni in ekonomski zakoni zanj sploh niso pomembni. Pomemben je videz in način, da se znebi konkurence in uveljavi monopol podjetja GENi. Ob  tem pa z monopolnimi dobički pride do dovolj kapitala za solastništvo v bodoči novi jedrski elektrarni JEK2.

Sklepam sicer, da je botra te rešitve njegova konkubina gospodična Tina, kajti »vrhunskemu energetskemu menedžerju« se tak zdrs zdrave pameti sicer ne bi mogel zgoditi. Golob kot najbolj »vrhunski menedžer« bi svojo vrhunskost zlahka usmeril v zmanjšanje cene CO2 kuponov, kar so že dosegle nekatere »manj napredne« države od Slovenije. Ampak ne –  izgubo zaradi c02 kuponov bo Golob rešil tako, da bo ukinil TEŠ6.

Gre za zelo prozorno gesto: ukinitev TEŠ6 pomeni za Goloba bistveni cilj – ukinitev konkurence. Tudi zato si premier sam prek državnega podjetja GENi na vse kriplje trudi in prek UKZ (Urške Klo(a)kočar Zupančič) prizadeva zagotoviti svojo imuniteto. In to preko UKZ  celo s posegom v ustavo  – za blokado preiskave (predvsem balkanskih) sumljivih poslov državne energetike. Ukinitev konkurence pa je sredstvo monopolnega kopičenja dobičkov za nove apetite – postati solastnik NEK2. Pohlep očitno nima meja, posebno ko institucije nadzora povsem obnemijo, pravosodni organi in vodilni mediji pa molčijo in veselo gledajo stran.

S tem pa zgodba o TEŠ 6 seveda nikakor ni končana. Očitno nas podobne vragolije in norosti, kot je zahteva po stečaju TEŠ6 – po manj kot desetletnem obratovanju, še čakajo. Če ne prej pa pri JEK2, pri kateri premier Golob  ne bo samo vodja  nove pravne panoge – vodne in podvodne diplomacije , ampak bo podobno  kot v Ljubljani nosilni steber Jankovićeve kanalizacijske – tako imenovane C0 svinjarije.

Zato pozivam predsednico države, poveljnico oboroženih sil, da Jankoviča in Goloba ustavi, kajti nezakonitosti in uničevanje nam grozijo tudi v projektu ljubljanske tržnice in sežigalnice. Opozarjanje predsednice na nezakonitosti kanala C0 ni bilo dovolj. Zato je nujno storiti korak več. Predsednica je na položaju in je izvoljena tudi zato, da zaščiti zakonitost in šibkejšo stran v postopku nasproti mafijskemu poslovanju župana glavnega mesta. Dovolj je bilo pozivov in čas je za ukrepanje!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine