17.2 C
Ljubljana
sobota, 28 septembra, 2024

Sindikat zdravnikov družinske medicine čestital funkcionarjem za impresivno povišico

Piše: Ž.K. (Nova24tv)

Sindikat zdravnikov družinske medicine je bil ta teden povabljen k podpisu podpore novemu plačnemu sistemu. Podpore niso podpisali, so jim pa poslali domiseln odgovor.

Tako so odpisali: “Hvala za sporočilo. V Sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktikum izjave ne bomo podpisali. Menimo, da bo nov sistem kadrovske težave zaradi odhajanja najslabše plačanih poklicev v zdravstvu le še okrepil. Obenem čestitamo funkcionarjem na impresivni povišici. Skrajni čas je bil ustaviti množične odpovedi funkcionarjev in njihovo bežanje v Hofer.”

Kot smo pisali v preteklih dneh, pri plačni reformi burijo predvsem izrazite povišice funkcionarjem. V najvišji plačni razred bodo uvrščeni najvišji funkacionarji, in sicer predsednica republike, predsednica državnega zbora, predsednik vlade in predsednik vrhovnega sodišča. Tem se bo plača dvignila za 45 odstotkov. Velike povišice bodo deležni tudi ministri, saj se jim bo plača povišala za 37 do 40 odstotkov. Celoten strošek plačne reforme bo po ocenah znašal 1,4 milijarde evrov.

Ekonomist dr. Štefan Šumah je v komentarju opozoril, da gre za umetno povišico, ki bo zagotovo povrzočila inflacijski pritisk, obremenjuje pa tudi gospodarstvo.

“Dejstvo je, da bo slovensko gospodarstvo težko preneslo vse nove obremenitve in neumnosti (tudi neumnosti v mednarodni politiki nas bodo drago stale), ki jih je naredila vlada Roberta Goloba. Na koncu plača vse ta, ki ustvarja. Torej gospodarstvo. Bojim se, da bo prišlo do množičnih odpuščanj ter ukinjanj ali selitve podjetij,” je povedal Šumah.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine