17.2 C
Ljubljana
sobota, 28 septembra, 2024

V zračnem napadu ubit vodja Hezbolaha Hassan Nasrallah; vrh teroristične organizacije obglavljen

Piše: M.P. (Nova24tv)

Izraelski viri navajajo, da je bil ubit vodja Hezbolaha Hassan Nasrallah. Njegova smrt je velikanski udarec za libanonsko teroristično organizacijo, ki jo je s pomočjo Irana vodil kar 32 let.

Visoki izraelski uradnik je za medij The Times of Israel zatrdil, da obstaja mala verjetnost, da bi vodja libanonskih teroristov preživel petkov zračni napad. Kmalu za tem je s strani izraelskih virov prišla potrditev o njegovi eliminaciji.

Hassan Nasrallah je bil namreč tarča in rakete so zadele cilj, kjer naj bi se skrival. Ni pa njegova smrt še uradno potrjena, zato vsi nestrpno pričakujejo izjavo terorističnega gibanja.

Kdo bo naslednik?
Velik izziv za Hezbolah v prihodnosti bo nadomestitev vodje, ki je kar 32 let vodil organizacijo. Poleg tega se sooča še z drugo težavo – pomanjkanja kadrov – saj je bilo veliko najvišjih Hezbolahovih poveljnikov ubitih v nedavnih napadih. Izraelska intervencija je torej uspešna, podobno kot so uspeli skoraj uničiti Hamas v Gazi.

Hezbolah je na območju Libanona ustanovila Iranska islamistična revolucionarna garda na začetku 80. let prejšnjega stoletja. Gre za osrednjo socialno, religiozno in politično gibanje libanonskih šiitov. Nasrallah je postal vodja, ko so Izraelci ubili njegovega predhodnika, od takrat pa je živel v stalni nevarnosti za svoje življenje.

Zadnji konflikt med Izraelom in Hezbolahom traja že vse od leta 2006, ko si strani izmenjujeta napade. Prav tako je začel z napadi na Izrael 8. oktobra lani, le dan po krvavem napadu Hamasa. Danes so se na severu Izraela ponovno oglasile sirene – kar je znak, da Hezbolah z raketami napada civiliste.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine