17.2 C
Ljubljana
sobota, 28 septembra, 2024

(TISKANA IZDAJA) V novi številki revije Demokracija preberite: Bo nekdanji sodelavki Službe državne varnosti (SDV/UDBA) uspel veliki met?

Piše: Anamarija Novak

Vlada Roberta Goloba je 19. septembra potrdila kandidaturo Marte Kos za evropsko komisarko in jo je še isti dan poslala v Bruselj. A njena preteklost, povezana z zloglasno Službo državne varnosti (SDV) oziroma Udbo, sproža mednarodno polemiko na več ravneh.

Politična kariera Marte Kos in njena predlagana kandidatura za evropsko komisarko pretresa tudi Evropo. »Val številnih kritik o Kosovi je pljusknil vse do Bruslja. 59-letnica prihaja iz ugledne družine s Prevalj, ki so streljaj od Pliberka oziroma koroške državne meje,« smo lahko nedavno brali v članku avstrijskega časnika Kleine Zeitung z naslovom Kandidatka v navzkrižnem ognju, pri čemer se avtor besedila ne more načuditi dejstvu, da kandidatka za eno najvišjih služb v EU še vedno živi v Švici – zunaj EU torej.

V stranki EPP vlada napetost
Marta Kos je v svoji karieri med drugim delala kot novinarka v Nemčiji, delala je na Gospodarski zbornici Slovenije, bila tiskovna predstavnica vlade in nazadnje veleposlanica v Nemčiji in nato v Švici; tam je po obtožbah o »neprimernem vodenju« odstopila. V nadaljevanju Kleine Zeitung omenja tudi odstop od njene predsedniške kandidature v letu 2022, kar jih preseneča, seveda pa ne morejo mimo dejstva, da je 59-letna kandidatka domnevno delala za tajno službo nekdanje Jugoslavije, Udbo, zaradi česar je evropska poslanka Romana Tomc (SDS) Kosovo ostro kritizirala in jo označila za »popolnoma nesprejemljivo«. »To je eksplozivno, saj Tomčeva ni le vodja slovenske delegacije v EPP v Evropskem parlamentu, ampak tudi podpredsednica Evropske ljudske stranke,« so zapisali pri omenjenem avstrijskem časniku in dodali, da bi zavrnitev kandidature Marte Kos nasprotovala željam Ursule von der Leyen, članice iste strankarske družine, kot je Tomčeva. Kosova je obtožbe zavrnila v izjavi za Euronews. Obtožbe so se pojavile že med njeno predsedniško kandidaturo leta 2022, da bi jo diskreditirale: »Preden sem postala veleposlanica v Nemčiji in Švici, so me preverjale varnostne službe obeh držav. Soglasje sem prejela brez težav,« je dejala za omenjeni evropski medij. Omenila je tudi svoje javne funkcije in nagrade, saj je bila leta 2016 »ambasadorka leta« in prejela medaljo časti v Nemčiji. Kosova je še dodala: »Trditev, da sem bila nominirana le zato, ker sem ženska, je v nasprotju z mojo 35-letno kariero in mojo usposobljenostjo. To je laž in obrekovanje.«

»Padla veleposlanica«

Nič kaj drugačno poročanje ne prihaja iz Hrvaške. Znani politični analitik Davor Gjenero je za Slobodno Dalmacijo zapisal, da so možnosti Kosove manjše kot pri drugih kandidatih. »Ona je najbolj sporna od vseh kandidatov, žal mi je, da moram to reči,« je dejal Gjenero. Tudi Gjenero ne zavrača možnosti njenega sodelovanja z Udbo, saj pravi, da so to zadeve, ki se po njegovih besedah »vlečejo že od konca devetdesetih let, ko je Ljubo Sirc objavil popis sodelavcev Udbe na podlagi mikrofilmov, ki jih je našel prvi ‘nekomunistični šef’ obveščevalne službe Miha Brejc«.

Novinarji bruseljskega medija Politico pa so na seznam petih kandidatov za komisarje, ki bi lahko padli na zaslišanju pred evropskimi poslanci, uvrstili tudi Marto Kos. Za vsakega od peterice so izbrali vzdevek – Kosovo so poimenovali »padla veleposlanica«. V članku z naslovom »The 5 commissioners most likely to get the chop« (5 komisarjev, ki bodo najverjetneje odrezani, op. p.) so še zapisali, da je Golobova vlada Marto Kos izbrala v zadnjem trenutku, po posredovanju predsednice komisije. Sicer pa so mnenja, da ima Kosova »obetavne« reference, da pa bo morala odgovarjati tudi na vprašanja o svojih sposobnostih in ozadju odstopa z mesta veleposlanice v Bernu ob obtožbah o slabem vodenju. Tudi njene povezave z enim največjih lobističnih podjetij na svetu ne bodo šle kar tako mimo, ocenjuje bruseljski medij. Kosova je namreč delala za globalno komunikacijsko svetovalno podjetje Kreab, za Politico pa pojasnila, da se ne vidi kot lobistka niti je ni v lobističnem registru EU. Odgovarjati bo morala tudi na obtožbe slovenskih predstavnikov v Evropski ljudski stranki o domnevnih povezavah z nekdanjo Službo državne varnosti, kar je sicer že večkrat zanikala.

Prav tako je Politico v članku z naslovom »What Europe’s new enlargement czar, Marta Kos, means for Ukraine« (Kaj nova evropska širitvena carica Marta Kos pomeni za Ukrajino, op. p.) opozorili, da bo morala Kosova razložiti svoje spravljive izjave do Moskve: »Moramo biti kritični do Rusije, vendar ne smemo zapreti svojih vrat pred Rusijo,« je marca 2022 za Zurnal24.si deajla nekdanja diplomatka in dodala, da je »Slovenija je imela vedno dobre odnose z Rusijo, vendar smo pod vlado (premierja) Janeza Janše videli odmik od Rusije proti ZDA«.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine