17.7 C
Ljubljana
sobota, 28 septembra, 2024

Ozadje odstopa Emilije Stojmenove Duh: nekdanji zavezniki in njihovi razlogi za maščevanje

Piše: Ž. K. (Nova24TV.si)

Emilija Stojmenova Duh se je z ministrske funkcije poslovila dan pred načrtovano interpelacijo. Okoliščine njenega odstopa nakazujejo, da je šlo za t. i. “inside job”, torej delo nekdanjih zaveznikov. Še več, zdi se, da gre za dolgo roko maščevanja Socialnih demokratov – ministrici in Robertu Golobu. 

Nekdanja ministrica je na novinarski konferenci nastopila z grenkim nasmehom. Njen govor je postregel z izgovori, da je žrtev “diskreditacij”, a tudi z naslednjo navedbo: “V to zgodbo sem še izključno zato, ker sem bila prepričana, da je politika lahko drugačna, da so spremembe možne in da so odnosi med partnerji tudi lahko iskreni. Žal temu ni tako.”

Skratka, ministrica je v izjavi namignila, da so njenemu odhodu botrovali tudi neiskreni odnosi “med partnerji”. V mislih skoraj zagotovo ni imela predsednika vlade Roberta Goloba, ki se mu je zahvalila za priložnost, in strankarskih kolegov v Gibanju Svoboda. Preostanejo “partnerji” v koalicijskih strankah SD in Levica. Kot bomo videli v nadaljevanju, ministričini politični rablji zelo verjetno nosijo Socialdemokratsko strankarsko značko.

Socialni demokrati, z ljubeznijo …
Medij N1 je pred dnevi objavil zgodbo o ministričini službeni poti v Ženevo. Na poti v smeri dunajskega letališča je vozilo, v katerem se je prevažala ministrica, storilo cestnoprometni prekršek prehitre vožnje. Še več, med vožnjo je uporabljalo “modre luči”. Teh na tujem ozemlju ne bi smelo uporabiti. Julija je na ministrstvo prišel poziv avstrijske policije, naj jim posredujejo informacije o vozniku vozila. N1 nato poroča, da je iz ministrstva za digitalno preobrazbo romal dopis na slovensko veleposlaništvo na Dunaju s pozivom, naj prosijo avstrijske organe, da ti odstopijo od potencialnega pregona. Sledila je hladna prha za ministrico Stojmenovo Duh. Slovenski veleposlanik v Avstriji Aleksander Geržina očitno ni posredoval pri avstrijskih oblasteh, temveč je o dopisu najprej obvestil zunanje ministrstvo, ki ga obvladujejo Socialni demokrati s Tanjo Fajon. To pa je veleposlaniku posredovalo naslednjo usmeritev: ministrstvu za digitalno preobrazbo naj svetuje, da naj “z vidika ugleda Republike Slovenije kazen poravna”.

Okoliščine afere kažejo, da so informacije o aferi “modre lučke” v medije prišle iz vrst SD.

“Fatva” koalicijskih partnerjev
Ko so informacije prišle v javnost, je sledila “fatva” koalicijskih partnerjev. Tako v SD kot tudi v Levici so napovedali, da se bodo v primeru izvedene interpelacije vzdržali glasovanja. Ko so predstavniki medijev podpredsednico parlamenta Meiro Hot vprašali, ali v SD pričakujejo ministričin odstop, je odgovorila: “Pričakovala bi, ampak kaj bo, pa bomo videli.” Vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec je dejal, da zgodba o nakupu računalnikov in najnovejša afera kažeta na odnos ministrice. Kocka je torej padla.

Vir: SD

Vsaj dva razloga za maščevanje Socialnih demokratov
Vsako maščevanje potrebuje svoj motiv in Socialni demokrati so imeli vsaj dva velika razloga za maščevanje. Prvi razlog ima korenine v dneh, ko se je sestavljala vlada Roberta GolobaEmilija Stojmenova Duh je bila pred volitvami predsednica sveta SD za znanost, inovacije in digitalizacijo, pri njih je tudi kandidirala za poslanko, po volitvah pa je prestopila iz matične stranke v Gibanje Svoboda in postala ministrica. Stojmenova Duh je nato v medijih razlagala, da so se v stranki pogovorili in si zaželeli srečo. Ne glede na njene navedbe se je v javnosti ustvarilo prepričanje, da je ministrica pravzaprav izdala svoje nekdanje strankarske kolege.

Drugi motiv Socialnih demokratov ni povezan z nekdanjo ministrico, pač pa z afero Litijska (TUKAJ), ki so jo proti Socialnim demokratom in nekdanji pravosodni ministrici Dominiki Švarc Pipan lansirali v provladni mediji blizu Gibanja Svoboda, zelo verjetno z razlogom, da bi zajezili rast javnomnenjske podpore SD pred evropskimi volitvami. Maščevanje SD-ja bi lahko bilo uperjeno tudi proti Svobodnjakom.

Zavezniki nekdanje ministrice
Afera “modre lučke” pa je pokazala tudi ministričine zaveznike. Ko je izgubila podporo koalicijskih partnerjev – po nekaterih navedbah v medijih naj bi bil z njo nezadovoljen tudi predsednik vlade Robert Golob – ji je v bran stopil spletni vplivnež Roni Kordiš, ki je ob njenem odstopu objavil daljši zapis o tem, kako so jo pokopali mediji.

Vir: X

Nekdanji poslanec in predsednik državnega zbora Pavel Gantar pa je zapisal:

Gantar, sicer nekdanji poslanec in predsednik državnega zbora, kot tudi spletni vplivnež Kordiš spadata v “Zaresov” krog, zato se po političnih koluarjih govori, da naj bi bila Stojmenova Duh “Golobičeva”.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine