18.8 C
Ljubljana
petek, 27 septembra, 2024

(AKTUALNO) Stojmenova Duh Golobu (končno) ponudila svoj odstop; premier Golob njen odstop sprejel

Piše: Ž. K., M. B. (Nova24TV.si)

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je danes predsedniku vlade ponudila odstop. Do odstopa prihaja dan pred drugo interpelacijo in po dveh aferah, ki sta obremenili njen mandat. Premier Robert Golob je njen odstop sprejel in se ji zahvaljuje za dosedanje delo.

Ministrica do danes ni uspela predstaviti otipljivih dosežkov na področju njenega resorja. Njen mandat je najbolj zaznamoval nespameten nakup 13 tisoč računalnikov, ki je po vrh vsega obremenjen s sumom korupcije. Pika na I je bila očitno še trajajoča afera “modre lučke”.
Dan pred interpelacijo so ji podporo odtegnili tudi poslanci koalicijskih partneric. V SD in Levici so dejali, da se bodo na glasovanju o interpelaciji vzdržali, če že pred to ministrica ne bo odstopila.

Nahrbtnik ministrice Emilije Stojmenove Duh je res poln – tako poln, da tudi koalicijski partnerji pričakujejo njen odstop. Ne le sporen nakup 13 tisoč računalnikov, pri katerem so nadzorne institucije ugotovile številne kršitve in kjer praktično dnevno na dan prihajajo informacije o novih stroških v zvezi z njimi, zdaj je izbruhnila še afera “modre lučke”, ki odmeva tudi v Avstriji. Tam je namreč spomladi na službenem vozilu nepooblaščeno uporabila modre luči, da bi pravočasno ujela let iz Dunaja v Ženevo, pozneje pa želela doseči, da tamkajšnji organi ne bi končali prekrškovnega postopka zaradi prehitre vožnje na avstrijski avtocesti.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je potrdila, da je v zvezi s tem že uvedla predhodni preizkus, v katerem bo preverila morebitne kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Poslanec SDS napovedal njen odhod

Včeraj je poslanec SDS Tomaž Lisec v medijih napovedal njen odhod: “Morala bi pa sigurno odstopiti pred drugo interpelacijo, kajti to, kar so napisali na Računskem sodišču RS, na Agenciji za varstvo konkurence in nenazadnje tudi na Komisiji za preprečevanje korupcije, so dovolj veliki razlogi, da bi ministrica morala iti,” je povedal.

In še: “Skratka, mi verjamemo, da v petek ne bo interpelacije, da bo jutri ali sama priznala vse svoje napake in odstopila ali pa bomo čakali na morda razumem klic predsednika vlade iz Združenih držav Amerike, da jo bo sam pozval k odstopu oziroma razrešil.”

Sicer gre že za deveto menjavo v Golobovi vladi. Doslej so odstopili notranja ministrica Tatjana Bobnar,  minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. STA poroča, da je Državni zbor razrešil kmetijsko ministrico Ireno Šinko, nekdanji obrambni minister Marjan Šarec pa se je po izvolitvi za evropskega poslanca preselil v Bruselj.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine