18.8 C
Ljubljana
petek, 27 septembra, 2024

(ZADEVA TRENTA) Janša: Tožilec Valenčič zapravlja čas z napihovanjem prazne vreče v sodno-političnem procesu Trenta

Piše: C. R.

Na okrožnem sodišču se danes nadaljuje kafkovsko sojenje Janezu Janši in soobtoženim zaradi očitkov o zlorabi položaja in pomoči pri prodaji nekdanje Janševe parcele v Trenti. Med odmorom je prvak SDS dal naslednjo izjavo za medije:

“Tožilec Valenčič zapravlja čas z napihovanjem prazne vreče v sodno-političnem procesu Trenta. Isti tožilec usmerja preiskavo pri korupcijskem nakupu Litijske. Kjer je mrtva riba, ki ne reagira niti na samo ovadbo ministra za finance Boštjančiča, ki je pred dnevi dejal/priznal, da je zločin zakrivila (njegova) organizirana kriminalna združba. Nakupi in obnove prostorov za sodišča! so pravo leglo korupcije. V MB so namesto tržne cene 4 mio plačali 6 mio, na Jesenicah pa za obnovo 700m2 plačali 3.500 za m2. Za to ceno bi tam lahko zgradili novo stavbo. In zdaj pričakujte, da bodo sodniki, ki delajo v teh korupcijskih prostorih, pošteno in neodvisno sodili storilcem?” je med drugim povedal Janša.

Kasneje je na omrežju X objavil naslednji zapis:

“Sodnica Cvetka Posilovič je prepovedala vprašanje cenilki Bredi Zorko, če drži zapis avtorja Primoža Cirmana na portalu Necenzurirano, da je ocenila vrednost stavbe na Litijski v stečaju družbe NIKOM na 2,9 mio €, pet let kasneje pa je naredila cenitev za isto stavbo za 7,9 mio torej 5 mio več. Sodnica je dejala, da gre za članek iz @necenzurirano_ , ki ni verodostojen in se obramba ne more sklicevati na takšne članke. Čeprav je zagovornik Matoz zatrjeval, da je to pomembno, saj se s tem ugotavlja verodostojnost priče, vprašanja ni dovolila. A še preden je bilo vprašanje Bredi Zorko s strani odvetnika Matoza o tej cenitvi za Litijsko postavljeno, je temu odločno nasprotoval – tožilec Valenčič. (!) Čeprav bi mu moralo biti prvemu v interesu, da razjasni kaznivo dejanje v zadevi Litijska, ki jo kot zadolženi tožilec usmerja. Očitno Valenčič počne ravno obratno od tega, za kar je po novem mastno plačan.”

Sojenje v sodni dvorani spremlja tudi novinar Demokracije Gašper Blažič.

Več sledi…

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine