12.4 C
Ljubljana
četrtek, 24 oktobra, 2024

(AKTUALNO) Sebastjan Jeretič: Le vseljudski revolt lahko povzroči odstop Golobove vlade!

Piše: Žiga Korsika (Nova24TV.si)

V drugem delu pogovora s političnim analitikom Sebastjanom Jeretičem smo se lotili izzivi slovenskega življa. Ogrevalna sezona je tik pred vrati, draginja pa vztraja. Jeretič meni, da bi Golobovo vlado lahko odnesel zgolj vseljudski revolt, identificiral pa je tudi Golobovega največjega zaveznika. 

Pred ogrevalno sezono postaja ponovno aktualno vprašanje energetske draginje. Ta je skorajda izginila iz javnih občil, ne pa tudi iz naših življenj. Potrošniki jo še kako občutimo, pri čemer so najbolj občutljivi tisti z najmanjšimi prihodki.

Pogovor z Jeretičem smo pričeli s preprostim vprašanjem: Kako se bomo to zimo soočili z draginjo?

“Vladi gre na roko, da imamo še vedno dokaj stabilen standard, tudi kot posledico odlične ekonomske politike med covid krizo, ko je bila Slovenija s strani OECD ocenjena kot druga najboljša na svetu. Slovenija je torej z zelo močnim zagonom vstopila v nov izziv, ki ga je predstavljala vojna v Ukrajini in energetska kriza, ki je sledila. Zaradi tega se padec tega standarda pozna postopoma. Gre za primer počasnega kuhanja žabe. Verjamem, da bo vlada dovolj pametna, da ne bo čez noč “zavrela vode”. Sicer pa podražitve potekajo postopoma tudi na drugih področjih,” razmišlja Jeretič.

Politični strateg in analitik Sebastjan Jeretič (Vir: Bobo)
“Ljudje se počasi privajajo na padec standarda, zato tudi ni večjih protestov. Edini večji protest se je zgodil v Velenju in se je potem tudi hitro odreagiralo in tudi to zimo bo morala oblast zmanjšati apetite energetskega lobija. V nasprotnem primeru bi lahko bila to pika na i, tisti revolt, ki bi na koncu tudi zlomil trenutni mandat.”

Jeretič nadaljuje, da bo energetsko vprašanje v prihodnje ostalo eno najpomembnejših. Opozarja, da je prav podražitev energentov potisnila nemško gospodarstvo na kolena, kar bi lahko v odsotnosti zmernejšega pristopa do zelenega prehoda imelo domino efekt tudi v drugih evropskih državah.

Jeretiča povprašamo tudi o dogajanju v slovenski energetiki. Nekateri namreč trdijo, da se v ozadju slovenskega pristopa do zelenega prihoda skriva poskus razbitja HSE in kasnejše  monopolizacije slovenske energetike (TUKAJ).

“Vemo, kdo vlada v Sloveniji – ljudje iz tistega kroga, ki so že v preteklosti živeli na pol privatno s preprodajo državne elektrike. Verjamem, da so sedaj v položaju, da vzpostavijo podoben mehanizem, kot je bil GEN-I. Upamo, da bodo tukaj svojo vlogo odigrali mediji in opozicija in pravočasno zaustavili morebitne neumnosti, ki bi lahko za desetletje spravile Slovenijo na kolena. Vprašanje energetske politike je ključno za prihodnje slovensko desetletje. Slovenija je industrijska družba, tretja v Evropi po deležu industrije v bruto domačem proizvodu in si enostavno ne moremo privoščiti energetske politike, ki bi jo spravila na kolena za dobro desetletje,” pove Jeretič.

Goloba lahko odnese samo vseljudski revolt
Predsednik ima precej nizko javnomnenjsko podporo. Jeretič je v začetku pogovora (TUKAJ) omenil tudi naraščajočo “nervozo” v obeh koalicijskih partnericah. Ob tako nizki podpori se v javnosti navadno okrepijo ugibanja o prihodnosti in stabilnosti vlade, a kot pravi Jeretič, predsednik vlade niti približno ne razmišlja o odstopu.

“Mislim, da sploh nismo blizu. Edino, kar bi lahko povzročilo odstop vlade, bi bil vseljudski revolt zaradi previsokega dviga cen energetnov to zimo. Sicer pa nismo blizu, najprej že zaradi psihologije predsednika vlade, ki nima stika z realnostjo, da dela vlada izredno slabo, in zaradi šibkosti koalicijskih partneric, ki enostavno niso sposobne narediti ničesar v smeri skrajšanja tega mandata,” ocenjuje naš sogovornik.

Ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik vlade Robert Golob (Vir: KPV)

Premierjev najpomembnejši zaveznik
Ob koncu pogovora Jeretiča povprašamo še, ali se morda v “kovačnici novih obrazov” že pripravlja kak nov kandidat za predsednika vlade.

Jeretič odgovarja: “V tem trenutku še ni velike figure, ker ne vem, če se obstaja potreba po tej pri glavnih akterjih. Največja opora predsedniku vlade je v tem trenutku še vedno brezpogojna podpora ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je trenutno najmočnejši igralec levega bloka. Dokler bo ta podpora obstajala, bodo tudi alternative na čakanju in se bo ritem iskanja novih obrazov dvignil šele proti koncu mandata.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine