19.7 C
Ljubljana
torek, 24 septembra, 2024

(ŠKANDAL) Pravna mreža za varstvo demokracije je v preteklosti branila ekshibicioniste, ki so se razkazovali v galeriji Fotopub

Piše: Nova24tv.si

Pravna mreža za varstvo demokracije ne nosi pravega imena. Veliko primernejše bi bilo ime Pravna mreža za zaščito posameznikov in interesov levice. Po njihovem napadu na neodvisnega novinarja Luko Perša je javnost postala pozorna še na en njihov “zgodovinski dosežek” – zaščito ekshibicionistične predstave v zloglasnem Fotopubu. 

Obrambo ekshibicionizma je najprej napovedala na socialnih omrežjih. “Na Pravno mrežo za varstvo demokracije se je obrnilo več umetnikov_nic, ki so prejeli plačilni nalog, v katerem se jim očita nedostojno vedenje po 7. členu ZJRM-1 (https://zakonodaja.com/…/zjrm-1/7-clen-nedostojno-vedenje), ker so v okviru umetniške instalacije “Dihaj” v izložbenem oknu galerije Fotopub stali goli s plastičnimi vrečkami na glavah. Umetniška akcija je vznemirila mimoidočo, ki je poklicala policijo, ta pa je umetnikom izrekla po 208,00 evrov kazni,” so 17. avgusta 2021 zapisali na svojem Facebook profilu.

Že 30. septembra so se pohvalili s svojim dosežkom: “S pomočjo odvetnice Tine Kikelj smo zoper plačilni nalog vložili zahtevo za sodno varstvo, saj razgaljena telesa, ki zahtevajo pravico do golega življenja, predstavljajo z ustavo zagotovljeno pravico do svobode umetniškega izražanja. Postopku odločanja o zahtevi za sodno varstvo je že policija ob ponovnem odločanju ocenila, da je šlo za umetniško izražanje, ki ga tako slovenska ustava kot Evropska konvencija za človekove pravice ščitita tudi v primeru, če je za koga šokantno. Postopek je ustavljen za vseh sedem udeležencev.” 

 

“Afera Fotopub”
Afera Fotopub je našim bralcem dobro poznana. Izbruhnila je avgusta 2022, ko se je na družbenem omrežju Instagram pojavil profil “Proti nasilju Dušana Smodeja”, poln osupljivih obtožb na račun umetnika in galerista Dušana Smodeja. Med drugim je bil obtožen zločinov zoper spolno nedotakljivost, omogočanja uživanja prepovedanih drog, povzročanja poškodb. Afera je zatresla slovensko javnost, saj je bil (ali pa še je) Smodej del širšega milijeja skrajne levice. Kmalu po izbruhu afere so se na družbenih omrežjih pojavili posnetki ministra Mesca (TUKAJ), ki se je očitno udeležil vsaj ene od Smodejevih zabav, jasno pa je postalo tudi, da so določene osebe, ki so bile vpletene v afero Fotopub, tudi del Inštituta 8. marec.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine