16.2 C
Ljubljana
torek, 24 septembra, 2024

Kandidat za župana Kočevja mag. Robert Tomazin v intervjuju za novo Demokracijo: »Težave na področju zdravstva, romske problematike, neustrezne stanovanjske politike in zadolženost občine so negativna dediščina, s katero se bo spopadel novi župan«

Piše: Vida Kocjan

Mag. Robert Tomazin je nekdanji direktor družbe Slovenski državni gozdovi (SiDG), član kočevskega občinskega sveta in kandidat za župana na prihajajočih županskih nadomestnih volitvah. Pogovarjali smo se o izzivih, stanju v občini, programu, pa tudi razlikah med županskimi kandidati.

V zadnjem času smo v občini Kočevje priča nedopustnemu dogajanju na področju varnosti. V občinskem odboru Slovenske demokratske stranke ste zapisali, da je določena populacija Romov prestopila rdečo črto. Kaj se dogaja?

V stranki SDS smo opozarjali na težave s področja splošne varnosti in sistemskega (ne)reševanja romske problematike. V občini Kočevje prebiva približno 900 pripadnikov romske skupnosti. Večina je naseljena v petih (5) romskih naseljih (Griček pri Željnah, Željne, Trata, Mestni log, Marof in Stari log). Počasi, a vztrajno se navedenim naseljem skozi negativni prizvok približuje nekdaj elitna večstanovanjska soseska Kočevska rezidenca. Občina Kočevje je dodeljena sredstva za reševanje romske problematike porabljala za področja, za katera je bilo že preteklih letih evidentno, da ne prinašajo želenih učinkov. Prav pa bi bilo, da bi sredstva primarno usmerili v preprečevanje naraščajočega kriminala.

So stvari nove, se tega ne bi dalo že prej urejati? Kakšna je na področju romske problematike zapuščina prejšnjega župana Vladimirja Prebiliča, je ravnal dovolj modro? Navsezadnje je bil župan od leta 2010. Stvari verjetno niso eskalirale v zadnjih mesecih.

Župan Vladimir Prebilič je sodeloval pri pripravi dokumenta »Nacionalni program ukrepov Vlade Republike Slovenije za Rome za obdobje 2021–2030«. Opozarjal sem, da ta program ne zajema problematike preventivnega preprečevanja kriminalitete, a žal za slednje ni bilo posluha. Da tako na lokalni kot nacionalni ravni ni nihče naredil domače naloge, se je izkazalo v preteklem mesecu skozi eskalacijo vrste kaznivih dejanj v JV Sloveniji.

Druga zgodba, pomembna za Kočevje, pa je stanovanjska strategija, saj je občina Kočevje aktivno sodelovala s Stanovanjskim skladom RS pri pripravi razpisa za stanovanja v elitni soseski Kočevska rezidenca. Lastnik stanovanj, Stanovanjski sklad RS,  je zelo kritičen do občine Kočevje, ki jih menda ni seznanila s kakršnimi koli pomisleki glede vselitve romskih družin v Kočevsko rezidenco. Hkrati na skladu trdijo, da jim je občina Kočevje problematiko predstavila veliko manj kompleksno, kot je v resnici. Občina pa bi lahko npr. vplivala na to, da bi pri najemu stanovanj imele prednost mlade družine z zaposlenimi starši, ki prvič rešujejo svoj stanovanjski problem, česar pa ni storila. Odločitev o naselitvi romskih družin v sosesko Kočevska rezidenca je bila zgrešena, a kaj ko za slednje odgovorni nočejo prevzeti niti moralne krivde. Res pa je, da zakonodaja ne dovoljuje razlikovanja med prebivalci, ko gre za oddajo stanovanj. Kot rečeno, nekoč elitna večstanovanjska soseska Kočevska rezidenca vse bolj dobiva negativen prizvok romskega zaselka.

Občina Kočevje je tudi med najbolj zadolženimi občinami v državi. Občinske strukture pa navajajo, da je bilo s tem denarjem veliko narejenega. Imate podatke, kolikšna je zadnja zadolženost?

Že res, da se je v preteklih letih veliko zgradilo in z nasmehi rezalo trakove ob končanih investicijah, a bo treba dolgove odplačati. Glavnico in obresti − do zadnjega centa. Tako nas bodo samo obresti za najeta posojila v letu 2024 stale 636.232,80 evra. Gre za 10 luksuznih avtomobilov, ki jih je občina kupila za potrebe nekdanjega župana. Za ta denar bi brez težav uredili Kulturni dom v Predgradu, obljubljeno telovadnico v Kočevski Reki, glavnino sanacije stare knjižnice v Kočevju, ki iz dneva v dan postaja večja nevarnost in mestna sramota. Da ne rečem, koliko lokalnih cest in mestnih ulic je prepotrebnih sanacije.

Celoten intervju si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine