23.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 23 septembra, 2024

Je spet napočil čas za krščansko-demokratskega kanclerja v Nemčiji? CDU je sporočila, kdo je njen kandidat

Piše: C. R. 

Vodstveni odbori nemške Krščansko-demokratske unije (CDU) so danes potrdili kanclersko kandidaturo vodje stranke Friedricha Merza na parlamentarnih volitvah septembra prihodnje leto. Pred tem je to storil tudi izvršni odbor sestrske Krščansko-socialne unije (CSU), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Potrditev Merza kot kandidata za kanclerja je bila sicer zgolj formalnost, potem ko je kandidaturo vodje CDU prejšnji teden podprl bavarski ministrski predsednik in vodja CSU Markus Söder, ki se je sprva ponujal kot njegov možni izzivalec.

Söder je ob tem poudaril, da sta stranki enotni in da med njima ni odprtih sporov. Na volitvah leta 2021 so namreč boji znotraj zavezništva, vključno z rivalstvom med Söderjem in takratnim vodjo CDU Arminom Laschetom, prispevali k zmagi socialdemokratov (SPD) kanclerja Olafa Scholza, ki so tako po 16 letih z oblasti izrinili konservativce.

68-letni Merz je trenutno poslanec in vodja opozicije v bundestagu. Na čelu CDU je od leta 2022. V času, ko je stranko vodila dolgoletna nemška kanclerka Angela Merkel je veljal za njenega konservativnejšega nasprotnika.

Parlamentarne volitve bodo v Nemčiji potekale septembra prihodnje leto. Na podlagi javnomnenjskih raziskav je zavezništvo CDU/CSU trenutno v prednosti pred strankami t. i. semaforske vladne koalicije, ki jo tvorijo socialdemokrati (SPD), Zeleni in liberalci (FDP).

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine