23.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 23 septembra, 2024

(POLITIČNO KADROVANJE) Nekdanji LDS-ovec in Zaresovec Roman Jakič odslej direktor URI Soča

Piše: Nova24tv.si

Vsaka leva vlada je povročila kadrovski cunami – spomnimo se slavnega “oranžnega” cunamija v času, ko je bila del vlade Golobičeva stranka Zares. A Golobova vlada je to tradicijo stopnjevala do meje, kjer razni nesposobni direktorji javnih zavodov ogrožajo delovanje države in celo zdravje ljudi. Zadnji tak primer: zloglasni Roman Jakič, nekdanji minister za obrambo, propadli politik LDS, Zares, Pozitivne Slovenije in Zavezništva Alenke Bratušek. 

Portal Požareport poroča, da je svet rehabilitacijskega inštituta URI Soča za novega poslovnega direktorja zavoda imenoval Romana Jakiča. Kot je ironično na svojem Facebook profilu zapisal bivši politik Tomaž Štih: “Golobova vlada je z mesta direktorja Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča odstavila dr. Zvoneta Čadeža, ker da je janšist, da ni strokoven / kompetenten in da Robert Golob to dela drugače. Namesto njega je zato včeraj imenovala kompetentnega in nepolitičnega strokovnjaka Romana Jakiča.”

Aprila razrešili Čadeža

Svet Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta (URI) Soča je sicer na seji aprila izglasoval razrešitev direktorja Zvoneta Čadeža. “Na žalost je na oblasti Svoboda in moramo paziti, kaj govorimo,” so bile uvodne besede razrešenega direktorja dr. Zvoneta Čadeža, ki je dodal, da odvetnik, ki ga je zastopal s pooblastilom, na seji sveta sploh ni dobil besede: “Niti postopkovno, niti vsebinsko.” Kot mu je dejal odvetnik, v 25-letni odvetniški karieri ni doživel česa takega, kar veliko pove o postopku razrešitve.

Še bolj bizaren je podatek, da so šli člani sveta glasovati na drugo lokacijo. Čadež je pojasnil, da so bili njihovi očitki povsem nerealni. “Nimajo veze z realnostjo!” Očitali so mu mobing, čeprav ga nihče ni prijavil. Očitali so mu celo spolne prakse. “To je izven pameti,” je dejal Čadež. Očitali so mu tudi, da ni spoštoval zakonodaje, pri tem pa niso pojasnili, katero zakonodajo naj bi kršil.

Čadež je za Novo24TV pojasnil, da je svetnikom vse odgovoril na 25 straneh obrazložitve, a niso upoštevali prav ničesar. Niso dovolili nobenega zagovora niti njemu niti odvetniku. Čadež je prepričan, da bo sklep o razrešitvi razveljavljen na delovnem sodišču, prav tako bodo vložili tožbo za zadržanje sklepa, saj “take politične čistke na tako grob način še svet ni videl.” Ob tem si je dovolil celo izreči, da je treba to vlado čim prej vreči in jo zamenjati z novo, bolj sposobno. Po prepričanju Čadeža je razlog za njegovo razrešitev izključno to, da je član Slovenske demokratske stranke, na kar je sicer izjemno ponosen, a oblast to kaznuje.

Kdo ga je torej zamenjal?

Roman Jakič, mož neštetih (rdečih) političnih obrazov

Jakič je kariero kot skoraj vsa slovenska levica začel v LDS še v času Janeza Drnovška, jo nadaljeval pri Gregorju Golobiču (Zares) in Zoranu Jankoviću (PS), potem pa, ko slednji ni znal šteti do 46 (in zato ni postal predsednik vlade), se je pridružil Alenki Bratušek. Zdaj je njegova politična mecenka postala podložnica novega izbranca posttranzicijske levice Robertu Golobu, pa se je pridružil še njemu (Gibanje Svoboda). Zelo težko je torej trditi, da gre za politično neobremenjeni kader. Lahko govorimo vsaj, da gre za korupcijsko neobremenjenega? Še težje.

Sodijo mu zaradi korupcije

Poleg tega, da se nekdanji obrambni minister – po mnenju nekaterih najslabši v zgodovini Slovenije – seli iz stranke v stranko, ima Jakič na glavi tudi kar nekaj masla. Vpleten je v kazenski postopek okoli afere Stožice, kjer naj bi MOL pod vodstvom Zorana Jankovića, Zavoda Tivoli pod vodstvom Jakiča in Ljubljanska parkirišča pod vodstvom Sama Lozeja s podpisom pogodbe ravnali negospodarno, saj naj bi preplačali vrednost parkirišč. Specializirano državno tožilstvo v obtožnici Jankoviću očita, da je kot uradna oseba zlorabil uradni položaj, da bi omogočil pridobitev velike protipravne premoženjske koristi, Jakiču in nekaterim drugim pa obtožnica očita, da so pomagali pri tem kaznivem dejanju.

Spomnimo. S podpisom sporne pogodbe je Grep postalo kreditno sposobno podjetje in je pri NLB leta 2010 lahko najelo več kot 50 milijonov evrov kredita. Občina pa je s tem prišla do 9,4-milijonskega sofinanciranja iz slovenskega proračuna in evropskih sredstev. Za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, če je storilec sebi ali drugemu pridobil in je hotel pridobiti veliko protipravno premoženjsko korist, je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let. Glavna obravnava v zadevi Stožice je stekla več kot devet let po hišnih preiskavah. Prvi predobravnavni narok je bil razpisan decembra 2018, vendar so obtoženi najprej dosegli menjavo sodnice, nato pa je tožilstvo neuspešno poskušalo zadevo prenesti na drugo sodišče. 

Medtem naj bi oktobra 2020 po poročanju MMC in STA zastaralo kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin zoper pet Jankovićevih soobtoženih. Jakič je bil po navedbah njegove stranke (takrat je bil predsednik sveta stranke SAB) prepričan, da bo dokazal nedolžnost in po svojih besedah nikakor ne ovira nobenega postopka.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine