23 C
Ljubljana
ponedeljek, 23 septembra, 2024

Pop TV: Velika večina ne podpira vlade

Piše: Spletni časopis

Precej katastrofično sliko za Svobodo in vladno koalicijo je na dobri polovici mandata včeraj pokazala raziskave Mediane za POPTV.

52 odstotkov anketiranih ne podpira dela vlade, opozicijska SDS bi na volitvah slavila z boljšim rezultatom kot Svoboda pred dobrima dvema letoma, slednja pa bi ostala daleč za rezultatom, ki ga je na volitvah dosegla SDS in to kljub temu, da sta s po zadnjih volitvah v Svobodo zlili SAB in LMŠ. Premier Robert Golob (Svoboda) pa je precej pri dnu lestvice politikov. Tik pred njim je nekdanja premierka in propadla kandidatka za evropsko komisarko Alenka Bratušek (Svobode), za njim povsem na dnu pa Luka Mesec (Levica) in Jelka Godec (SDS).

Alenka Bratušek Foto: Jure Makovec/ STA za KPV

Predsednik SDS, stranke, ki krepko vodi pred vsemi, Janeza Janše je na enajstem mestu lestvice. Ob SDS bi se v primerjavi z zadnjimi volitvami med parlamentarnimi strankami rahlo okrepila SD Matjaža Hana, ki je na tretjem mestu pred NSi Mateja Tonina, pa tudi Levica Aste Vrečko, ki je, ko jo je vodil še Luka Mesec, komaj prišla v parlament. NSi, ki kot Svoboda izgublja, opozicijske vloge doslej ni najbolje odigrala. Vsaj, če sodimo po rezultatih javnega mnenja, ki pa jim no dobro preveč verjeti. Kažejo pa neke trende.

Glasovi nezadovoljnih z vladanjem so se od Svobode prelili k SDS, deloma pa k manjšim strankam, tudi tistim, ki jih ni v parlamentu. Vanj bi se po tokratni meritvi prebila Vesna, kar je verjetno še odmev evropskih volitev, kjer je bil uspešen Vladimir Prebilič, ki so ga precej favorizirali večji mediji pod vplivam vlade. Tik po pragom pa so še Pirati in SLS. Primerjava z merjenjem Mediane za POP TV pred letom dni pokaže podobno sliko kot primerjava z volitvami, le da po tej med vsemi strankami v parlamentu pridobiva le SDS, najbolj pa je ob Svobodi v letu dni izgubila Levica.

Podoben preobrat v primerjavi z volitvami in dogajanjem pred letom kaže tudi grafika za stranke v parlamentu z rezultati vseh meritev v zadnjem času, po kateri se Svoboda spet bliža nevarnemu območju okoli 20 odstotkov, a tokrat se ne povečuje tako močno delež SD, kar se je dogajalo lani do afere sodna stavba, ko je podpora SD strmoglavila in so tam sčasoma zamenjali celoten vrh stranke.

Svoboda že dolgo ni najbolj popularna stranka, večinsko pa ljudje po meritvi za POP TV tudi ne podpirajo dela vlade, ki jo ta stranka vodi.

V grafikah in članku v Spletnem  časopisu so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke. To so praviloma tiste, ki anketiranim niso ponujene, se jih pa sami spomnijo. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse  preglednice povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine