19.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 23 septembra, 2024

V Nemčiji skoraj 3,5 milijona prosilcev za azil in beguncev

Piše: Moja Dolenjska

V Nemčiji trenutno živi skoraj 3,5 milijona prosilcev za azil in beguncev, kar je nova najvišja številka od leta 1950. Slednje vse bolj sproža razprave o nujnosti zaostritve azilne politike, poroča nemški časopis Die Welt.

Po podatkih nemškega centralnega registra tujcev je konec prve polovice letošnjega leta v Nemčiji živelo okoli 3,48 milijona prosilcev za azil in beguncev iz Ukrajine, kar je štiri odstotke nemškega prebivalstva. Pri tem je bilo Ukrajincev 1,18 milijona, ostalo pa so prosilci za azil iz večinoma držav Daljnega Vzhoda.

Zaradi deportacij in odhodov se sicer število omenjenih ljudi zmanjšuje. Sredi leta 2024 je moralo državo zapustiti 226.882 ljudi, kar je 15.760 manj kot ob koncu leta 2023. Od tega jih 80,5 odstotka dejansko ne odide, saj jih glede na razmere v izvorni državi ni mogoče izgnati.

V Nemčiji sicer v zadnjem času prevladujejo ocene, da je treba nemško socialno politiko narediti manj privlačno za migrante iz drugih držav in bolje zaščititi meje. Razprava o tem je postala intenzivnejša zlasti po islamističnem napadu z nožem v Solingenu konec avgusta.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine