12.9 C
Ljubljana
nedelja, 22 septembra, 2024

Za ljubitelji življenja je prvi pohod v Kopru

Piše: C.Š. (Nova24tv)

“Izjemen Pohod za življenje po koprskih promenadah in ulicah! Hvala!!!!“, se je Aleš Primc zahvalil vsem udeležencem prvega letošnjega Pohoda za življenje v Kopru. Po njegovih besedah se je na shodu zbralo okoli tisoč podpornikov življenja.

Za ljubitelji življenja je danes prvi od treh napovedanih Pohodov za življenje. Ob 11. uri so se zbrali pred Taverno v Kopru in se sprehodili po mestnih ulicah. S tem so namreč približali svoje delo in sporočila lokalnemu okolju. Letos je shod potekal pod geslom: Vsak nerojeni otrok je človek!

Čudež življenja
Zbrane je nagovoril 52-letni Aleksander Ninković iz Kopra, ki je preživel splav, vendar je ostal slep. S soprogo Nevenko sta pred množico udeležencev opisala njegovo življenjsko zgodbo. Preživel je po čudežu.
Svojo izkušnjo sta z zbranimi delila tudi zakonca Tina in Aljoša Sabadin. Zdravnik jima je v tretjem mesecu nosečnosti povedal, da ima otrok hudo gensko napako. Predlagal jima je amniocintezo in če bi se diagnoza potrdila, je predlagal splav. A Sabadinova sta otroka bila pripravljena sprejeti ne glede na to. Veliko sta molila in slednjič se je rodil povsem zdrav otrok, ki ima danes 13 let.

Udeležence pohoda je nagovorila tudi Urša Cankar Soares, koordinatorka slovenskih Pohodov za življenje, ki potekajo šesto leto zapored. Izpostavila je, da otrok v materinem telesu pred 22. tednom starosti v določenih primerih pa tudi kasneje, nima statusa človeka. Tako so odločili domnevni strokovnjaki. Starost je ločnica, ki določa kdo je človek in kdo ni. “To ni prav,” je prepričana in dodaja, da je meja nelogična in krivična. “Vsi dobro vemo, da je otrok v maminem trebuhu tudi pred 22. tednom človek. Človek je človek od svojega spočetja di naravne smrti. Zato si zasluži vso zaščito ves ta čas.“

Shod je potekal mirno in veselo, napovedanih provokatorjev ni bilo zaznati. Urša Cankar Soares je v govoru povabila še na pohod v Maribor v soboto, 28. septembra in v Ljubljano, 5. oktobra.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine