17.3 C
Ljubljana
petek, 20 septembra, 2024

(ŠKANDAL) Nesojeni tast princese Diane, sicer lani umrli britanski milijarder arabskih korenin, zlorabljal ženske

Piše: G. B. 

Na naslovnice medijev prihaja nova šokantna zgodba. Nekdanjega lastnika znane londonske veleblagovnice Harrods, lani umrlega Mohameda al Fayeda, vsaj 37 žensk obtožuje spolnega nasilja, so danes sporočili odvetniki, ki so dejali, da bodo vložili civilno tožbo proti Harrodsu. Obtožbe o spolnem napadu proti al Fayedu, sicer Egipčanom po rodu, ki je lani umrl star 94 let, prihajajo od žensk po vsem svetu, so še dejali odvetniki.

Prvorojenec Mohameda Al-Fayeda je sicer Dodi Al-Fayed, ki je umrl septembra 1997 v prometni nesreči skupaj s (takrat že ločeno) princeso Diano, ki naj bi bila domnevno tudi noseča z njim.

“Prišel je čas za pravico,” je na današnji novinarski konferenci v Londonu dejala ameriška odvetnica Gloria Allred, ki je del skupine odvetnikov, ki obravnava primer v zvezi z obtožbami na račun pokojnega egiptovskega poslovneža in milijarderja.

Odvetniki so dan po tem, ko je britanski BBC predvajal dokumentarec z naslovom “Al Fayed: plenilec v Harrodsu”, povedali, da zastopajo 37 žensk, ki so al Fayeda obtožile spolne zlorabe, pri čemer pričakujejo, da jih bo “mnogo več” podalo civilne tožbe.

V dokumentarcu BBC je več kot 20 žensk spregovorilo o domnevnih spolnih zlorabah, ki naj bi se zgodile na različnih krajih v Londonu, Parizu, St. Tropezu in Abu Dabiju med leti 1980 in 2000. Pet od teh žensk je al Fayeda obtožilo posilstva.

Po besedah odvetnika Brucea Drummonda prihajajo domnevne žrtve z vsega sveta, med drugim iz Malezije, Avstralije, Italije, Romunije, ZDA in Kanade. Ena od njih je bila stara le 16 let, ko je bila domnevno napadena, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Drugi odvetnik Dean Armstrong pa je dejal, da je bil al Fayed “pošast, ki je lahko delovala zahvaljujoč sistemu”. Dodal je, da je v prestižni londonski veleblagovnici, ki jo je al Fayed prodal leta 2010, prišlo do “zavržne napake pri družbeni odgovornosti podjetja”. Po njegovih besedah imajo dokaze, ki kažejo, da so ta dejanja predstavljala ponavljajoč se vzorec.

Odvetniki domnevnih žrtev so obljubili, da bodo dosegli pravico za 37 žensk, ki jih zastopajo, in pozvali druge morebitne žrtve, naj se oglasijo.

Med temi so po navedbah odvetnikov tudi nekdanje zaposlene v pariškem hotelu Ritz, ki ga je al Fayed kupil leta 1979. Egiptovski milijarder je bil tudi lastnik nogometnega kluba Fulham, kjer so odvetniki prav tako “seznanjeni” s trditvami o spolnih zlorabah, poroča AFP.

Mohamed al Fayed, ki je lani umrl v starosti 94 let, je bil sicer že v preteklosti obtožen spolnega napada in nadlegovanja več žensk. Policijska preiskava leta 2015 ni privedla do nobene obtožbe.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine